Előfizetői tartalom

Véget ért a lengyel csoda

Portfolio
Véget érhet a példa nélküli lengyel sikersztori. Bár a válság alatt még Európa bezzegországa volt a recessziót egyedülálló módon megúszó Lengyelország, a Morgan Stanley szerint idén már mélyen trend alatti, mindössze 0,7%-os bővülést vár Kelet-Közép-Európa legnagyobb gazdaságában. A költségvetés az egyensúlyi problémái miatt már nem tud úgy élénkíteni, mint a válság mélypontján, sőt a hiány lefaragásához a lengyel kormány hozzányúlhat a magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez.

Lengyelország az elmúlt években jóval a régió felett teljesített, a többi kelet-európai országgal ellentétben a 2008-ban kitört válság alatt is képes volt folytatni a növekedését. Ennek több oka is van: élénkítő fiskális politika (2009-ben csökkentették az adókat), erőteljes magán- és állami befektetések, viszonylag ellenálló bankrendszer és a régiónál kevésbé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés