FONTOS Visszatér a rettegett benzinárstop?! Hajszálnyira vagyunk az autósok rémálmától
 
Előfizetői tartalom

Veszélyes élet után a hátradőlés éve jön Magyarországon?

Portfolio
A 2012-es évet a magyar gazdaságpolitika lépései miatt csak így jellemezte hétfőn kiadott anyagában a Morgan Stanley térségi elemzője: "veszélyes élet". Pasquale Diana az idei évi kitekintő elemzésében rögtön hozzá is teszi: úgy látja, hogy 2013 is nehéz év lesz, mivel a gazdaság továbbra is az alacsony növekedés "csapdájában" vergődhet és éppen ez az, ami miatt akár további költségvetési kiigazítások is szükségesek lehetnek a túlzott deficit eljárás alóli kikerüléshez. Õ úgy látja, hogy a tavalyi második félévi jelentősen javuló külpiaci körülmények és erősödő forint egyfajta hátradőlési magatartást okoztak a magyar döntéshozókban (amelyet oly sokszor lehet külföldön is látni), ha pedig a következő hetekben sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást tud végrehajtani az állam, akkor ez a fajta kormányzati megnyugvás még inkább jellemző lehet, hiszen még kevesebb lesz rajta a nyomás egy EU/IMF-megállapodás megkötésére. Véleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank élén bekövetkező változások megnyithatják az utat a jegybanki unortodox lépések előtt és a Morgan Stanley szakértője szerint ez a kulcsfontosságú kockázat idén a magyar piacokon. Meglátása szerint ha bekövetkezik egy-két olyan lépés, ami a magyar sajtóban már megjelent, akkor azt bizonyára nem hagyják majd szó nélkül az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank illetékesei. Normál monetáris politikai keretrendszer mellett arra számít, hogy akár még nyár előtt 5%-ig csökkenhet a jegybanki alapkamat.

Nehéz lesz az idei év is "Veszélyes élet", röviden így jellemezte a Morgan Stanley szakértője a 2012-es évet a magyar piacok kapcsán, hiszen az év elején még az volt a kérdés, hogy lesz-e IMF-megállapodás, év végén pedig már csekély volt az esély annak közeljövőbeli megszületésére. Ezek ellenére jelentősen javult a piaci megítélés a magyar eszközárakkal kapcsolatban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés