Előfizetői tartalom

Ciprus: marad a megosztottság, csak a görög rész csatlakozik az EU-hoz

Portfolio
A szombati népszavazást követően csak a szigetország görög része csatlakozik az unióhoz, ugyanis a görög ciprióták 75 százaléka nemet mondott a sziget egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervre. Ciprus tehát megosztott és militarizált marad. Az ENSZ a kudarc hatására várhatóan lemond a felek közötti közvetítő szerepről, és hagyja a dolgokat a maguk medrében folyni.

Szombaton tartották Cipruson az egyesítésről szóló népszavazást. Itt a török lakosság 64 százaléka az egyesítés mellett, míg a görögök 75 százaléka ellene szavazott. Így május elsejétől csak a görög fél csatlakozik majd az unióhoz. A sziget immár harminc éve megosztott. A BBC szerint az unió segítséget ígér a török cipriótáknak is.Günter Verheugen, az EU bővítési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés