Óriási beruházás indult az Árpád hídnál

2017. március 9. 11:40    
nyomtatás
 
Elindult a HB Reavis csoport második magyarországi beruházása, az Agora Budapest. Az első épület - az Agora Hub - hétfőn kapta meg az építési engedélyt, így a kivitelezés még a héten megkezdődik a Róbert Károly körút és a Váci úti irodafolyosó kereszteződésében. A tervek szerint a 2023-ra elkészülő épületekben 12 000 ember dolgozhat majd, az összesen 136 000 négyzetméternyi irodaterülethez egy fél bevásárlóközpontnyi kiskereskedelmi terület is kapcsolódik majd. A teljes projekt várható piaci értéke 140 milliárd forint.


Az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Váci úti irodafolyosó és a Róbert Károly körút találkozásánál felépülő épületegyüttes a londoni székhelyű MAKE Architects és hazai FINTA Stúdió tervei alapján valósul meg. A több fázisban felépülő, 136 000 négyzetméteres bérbeadható területű, öt épületes komplexum modern irodákat, illetve üzlethelyiségeket foglal majd magába. A mélygarázsban 2170 parkolóhelyet hoznak létre, elektromos töltőpontokkal, illetve a beruházáshoz kapcsolódóan felújítják és összekötik a környező bicikli utakat, emellett kerékpártárolót és zuhanyzókat is kialakítanak az épületekben.

Az irodaépületek alsó két szintjén közel 11 000 négyzetméternyi kiskereskedelmi egységet alakítanak ki, ahol 40 üzlet kap helyet. Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi cégcsoportjának vezérigazgatója szerint egy fél bevásárlóközpontnyi szolgáltatás kap majd helyet a területen. Az épületegyüttes első fázisában már több mint 6000 négyzetméternyi üzlethelyiség épül meg.

Óriási beruházás indult az Árpád hídnál

A projekt részeként 15 teniszpálya méretének megfelelő zöld felületet terveznek, amelyet fasorok, bokrok és füves sétányok díszítenek, az épületegyüttes központi részén pedig egy kiülős teret alakítanak ki. A kivitelezés alatt átépítésre kerül az Árboc és az Esztergomi utca, emellett az Esztergomi és az Árboc, illetve az Esztergomi és Róbert Károly körút kereszteződésénél új közlekedési csomópontokat alakítanak ki. Felújítják és akadálymentesítik a metrókijáratot, és az épületegyüttesben egy új, csökkentett forgalmú Volánbusz-pályaudvar is helyet kap. A környezet szépítése érdekében megújítják a meglévő zöld felületeket, emellett új fasorokat ültetnek a projekt mentén - mondta el Szabó Tamás János DLA, a FINTA Stúdió vezető tervezője.

Agora Hub - az első ütem


A ma kezdődött építkezést az Esztergomi és az Árboc utca kereszteződésében megépülő 34 500 négyzetméteres bérbeadható területű, 8 emeletes Agora Hubbal kezdik, amely mintegy 3500 embernek biztosít munkahelyet. Az Agora Hub, 4500 négyzetméteres szintjeivel Budapest egyik legnagyobb egybefüggő irodaterületet kínáló épülete lesz. Az épületben helyet kap egy 2500 négyzetméteres co-working iroda is, amelyet a HB Reavis csoportszinten erre szakosodott leányvállalata, a HubHub fog üzemeltetni. A cégcsoport ezzel párhuzamos további két co-working irodát tervez nyitni Varsóban, illetve egyet Pozsonyban is.

Az irodaházban 4240 négyzetméteren üzlethelyiségeket létesítenek, ahol egy étterem és több kávézó, élelmiszerbolt, valamint drogéria és egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak.

A fenntarthatóság és a well-being jegyében a projektet BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik. Az első építési ütem várhatóan 2018 végére fejeződik be. A második, Agora Tower névre hallgató épület építési engedélye várhatóan júniusban érkezik meg, így egyszerre két ütemet épít majd a HB Reavis.

"A tervezés során a kiemelt célunk volt, hogy a most épülő épületegyüttes jól illeszkedjen a városi szövetbe, tisztelje Budapest hagyományait, ugyanakkor modern építészeti értéket adjon a fővárosnak. Ennél is fontosabb cél azonban, hogy egy olyan emberközpontú fejlesztést hozzunk létre, ahol az emberek kellemes környezetben dolgozhatnak, és tölthetik a szabad idejüket. Kiemelt szempont volt, hogy barátságos, szerethető köztereket hozzunk létre, amelyeket a hétvégén is nyitva tartó üzletek, éttermek, és közösségi programok töltenek meg élettel." - mondta Radnóty Zoltán.A beruházás további ütemeinek részletei még kidolgozás alatt állnak, így az sem lehet biztosan tudni, hogy milyen magas lesz a komplexum legmagasabb épülete. Az Árpád híd környéke magasházas övezet, így legfeljebb 90 méter magas épületek felhúzására ad lehetőséget a szabályozás. A vezérigazgató szerint nem kizárt, hogy az egyik épület ilyen méretben kerül majd kivitelezésre.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium