Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

2017. július 10. 15:45  english version   
nyomtatás
 
Megállíthatatlanul csökken tovább az üresedés a hazai irodapiacon annak ellenére, hogy a bruttó bérbeadás már az első negyedévben is jelentősen alacsonyabb volt, mint a megelőző időszakokban. A mostani állapot azonban csak időleges, a beruházók városszerte dolgoznak legújabb irodafejlesztéseiken, így hiába nem adtak át egyetlen irodát sem ebben a negyedévben, az év végétől induló átadási hullámmal enyhülhet a helyzet - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.


A második negyedév során nem adtak át új irodaépületet a fővárosban, így a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 346 735 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 682 155 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, 664 580 négyzetméter pedig saját tulajdonú iroda.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

Egyre kevesebb az üres iroda


Az üresedési ráta tovább csökkent; a második negyedév során 0,6 százalékponttal 8,6 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,1%), míg a legmagasabb üresedési rátát (33,1%) ismét az agglomerációban tapasztalta a BRF.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.A kereslet 2017 második negyedévében 98 730 négyzetmétert tett ki, az előző negyedévben regisztrált értéket 47 százalékkal meghaladva. A szerződéshosszabbítások voltak a piac fő mozgatói, a maguk 38,5 százalékos részesedésével. 2017 második negyedévében az új bérbeadások a teljes volumen 32,9 százalékát érték el, a bővülések 9,9 százalékos piaci részesedéssel járultak hozzá a teljes kereslethez. Az előbérleti szerződések részaránya 18,8 százalék volt. Saját tulajdonba vétel nem történt a negyedév során.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

A BRF 2017 második negyedévében összesen 178 bérleti tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 555 négyzetméter volt. A Váci úti folyosón realizálódott a negyedév legnagyobb kereslete, a szerződések több mint 34 százalékát kötötték ezen az alpiacon. Ezt a Dél-Buda és Bel-Buda alpiacok követték 25 százalékos és 13 százalékos részesedéssel. Továbbra is Dél-Buda és a Váci út a legnépszerűbb

A negyedév legnagyobb méretű tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak: az Infopark D épületében 7000 négyzetméteren, illetve az Átrium Park-ban 6710 négyzetméteren. A legnagyobb előbérleti szerződést az Office Garden III. épületében kötötték, 4630 négyzetméterre. A nettó abszorpció 2017 második negyedéve során 19 265 négyzetméter volt.

Hiába van tehát több százezer négyzetméternyi irodafejlesztés a csőben, idén egy 5500 négyzetméteres épületen kívül még semmit nem adtak át a budapesti irodapiacon. A már zajló fejlesztések első átadási hulláma év végétől várható, így a jövő évben enyhülhet a keresleti oldalról érkező nyomás.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium