Előfizetői tartalom

Ezt a luxust! - Egyre nagyobb házakban élünk

Portfolio
Az új lakóingatlanok átlagos területe átmeneti növekedés után ismét csökkenésnek indult. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fejlesztők csak a kis lakást vásárolni szándékozókra gondoltak volna. Összességében az átlagos terület szoros kapcsolatot mutat a lakásépítések alakulásával, a társasházi lakásépítések felfutásával csökken, mérséklődése esetén pedig növekszik. Mint a számokból kiderül az elmúlt 13 évben nagyon sokat növekedett az épített családi házak alapterülete, több mint 17 százalékkal nagyobb házak épültek 2016-ban, mint 2003-ban. A társasházi lakásokról ugyan nincsenek ilyen adataink, de az biztos, hogy a lakáspiacot érintő változásokra reagálva a fejlesztők sokkal több ingatlant hirdetnek a 60 négyzetméter fölötti kategóriában, ami az átlagos alapterületet növekedésében is látszik.

Az állami 10+10 millió forint, vagyis a CSOK összege csak bizonyos méretet elérő új lakóingatlanra vehető igénybe, emiatt tavaly azt gondoltuk, hogy a lakásépítők igyekeznek majd kihasználni ezt, és olyan lakásokat építenek a kicsi garzonok helyett, amelyek 3 gyermekes családok számára is elég teret nyújtanak. Ha azonban megnézzük, hogy miként alakultak az épített lakások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés