Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

2017. június 14. 14:30    
nyomtatás
 
Egy település vagy városrész népszerűségét számos tényező alakítja. A közbiztonság, a zöldterületek aránya vagy a szükséges intézmények megléte mellett a lakások állapota, kora, hangulata is befolyásolja a különböző környékek élhetőségét. Budapesten többnyire a budai oldalt szokták élhetőbbnek tartani, a kevésbé zsúfolt beépítettség, a hegyvidék jobb levegője és a sok esetben rendezettebb utcák miatt. Így sem lehet azonban elmondani, hogy Budán egyértelműen jobb lakni, a városrészek között ott is nagyok a különbségek. Hogy pontosan melyik kerületekben és kerületrészekben számíthatunk jobb életminőségre, azt az Otthontérkép segítségével néztük meg.


Biztonságos környék, nyugalmas élet


Az ezer főre jutó bűnesetekben a budapesti belvárosi kerületek állnak a legrosszabb helyeken, ami az aktív éjszakai életnek és a lakosságszámhoz viszonyított nagyszámú turistának is betudható. E bűnesetek többsége azonban kisebb volumenű, többnyire rongálás vagy garázdaság, míg a budai oldalon a lakásbetörések a jellemzőbbek. A lakásbetörések ugyanis egyértelműen a nagyobb értékű budai ingatlanok városrészeiben koncentrálódnak, feltehetően az elkövetők ott számítanak értékesebb vagyontárgyakra. Budán is vannak azonban kivételek, ahol a népességszámhoz képest kevesebb a lakásbetörés. Ilyen a III., a XI. és a XXII. kerület, szemben a kiugróan rossz adatokat produkáló XII. kerülettel, aminél arányosan egyedül az V. kerületeben regisztráltak több lakásbetörést.


Lakásbetörések száma, Forrás: Otthontérkép

Azt, hogy egy városrészben mennyire jó élni, az intézmények közelsége is meghatározza. A vásárlási, egészségügyi, oktatási intézmények közelségével értékes időt spórolhatnak az ottlakók. Ebben a tekintetben a fővárosban két budai kerület, a XI. és az I. áll az élen. Nincs azonban másként az ún. családbarátkörnyék-index esetében sem, ahol ugyanez a két kerület végzett az élen. Általánosságban elmondható, hogy a családosok számára a budai kerületek után a pesti külsőbb kerületek vonzóbbak még, míg az utolsó helyre - feltehetően az aktív éjszakai élet és a zöldterületek hiánya miatt - a VI. kerület került.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Családosok számára átlag feletti élhetőségű még Budán a II., III. és XII. kerület is, a XXII. kerület azonban a széleskörű intézmények hiánya miatt az utolsó előtti helyre került Budapesten.


Legélhetőbb kerületek, Forrás: Otthontérkép

Vásároljunk, de hol?


Az élhetőségi mutatók mellett sok más tényező is befolyásolja, hogy hol vásárolunk lakást. Hiába kellemes például a budai Várban lakni, az ottani magas árak árnyalják a pozitívumokat. Az élhetőségi mutatókhoz képest még mindig kedvező árak jellemzik a XI. kerületet, ahol a belvárosi részek mellett ahhoz közel, de már csendesebb övezetben is szép számmal találunk lakásfejlesztéseket.

A Budapesti Lakáspiaci Riport által publikált legfrissebb adatok szerint a XIII. kerület után a XI. kerületben választhatunk a legtöbb új lakás közül, ahol idén tavasszal 380 új építésű lakást értékesítettek, de az egyre több fejlesztésnek köszönhetően a kínálat is növekszik.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Új építésű lakások állománya kerületenként, Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport

A Portfolio Ingatlan adatbázisában a budai kerületek közül jelenleg a XI. kerületben találjuk a legolcsóbb új lakást, négyzetméterárak tekintetében azonban a XXII. kerületben legalacsonyabbak az értékek. Míg előbbiben 550 ezer, utóbbiban 470 ezer forint a legolcsóbb új lakás négyzetmétere. Ezzel szemben a II. és a XII. kerületben a legolcsóbb új lakásnak is 800 ezer forint felett van a fajlagos ára, az I. kerületben pedig közelíti a négyzetméterenkénti 1,2 millió forintot. A II. kerületi Kapás 21 by Cordia projektjében például 38,7 millió forinttól indulnak az árak, jóllehet a korlátozott szabad területek miatt ez az egyik utolsó új építésű lehetőség a környéken.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

A családosok vagy a nyugalmat kedvelők számára tehát ideális választás lehet a XI. kerület, ahol különösen Sasad vagy a Madárhegy projektjei kínálnak élhető lakásszámú és elhelyezkedésű otthonokat.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Sasad Resort, További információkért kattints a képre!

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Sasad Resort, További információkért kattints a képre!


A cikk megjelenését a Cordia támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium