A technológia, amiben Magyarország egyáltalán nincs lemaradva

2017. április 20. 10:50    
nyomtatás
 
Az Európai Unió lakosságának 75 százaléka városokban él, de mostanra globálisan is több ember él városban, mint falvakban. Az energia legnagyobb részét ugyancsak a városok használják fel, de a károsanyag-kibocsátásban is a városoké a vezető szerep. A jövőben emiatt az energia-felhasználásban, a közlekedésben és az infrastruktúra területén is radikális változásokra lesz szükség, ennek alapján indult útjára a Smart City - Okos Város - koncepció.

Tudj meg mindent a Modern városok finanszírozásáról, és a jövő legfontosabb újításairól, amik a városi életünket teremtik újjá!A növekvő forgalmi dugók, a lég- és zajszennyezés mind olyan problémák, ami a városok élhetőségét veszélyeztetik, aláássák a versenyképességet és hosszú távon is rontják az életminőséget. A felmerülő kockázatok kezelésére, az erőforrások hatékony felhasználására és a különböző területek problémáinak összefüggő kezelésére jött létre a Smart City koncepciója.

A szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom. A digitalizáció, a big data, az Internet of Things, az okosodó városok és otthonok, az önvezető autók, az intelligens üzemeltetési rendszerek, a robotizáció, az e-kereskedelem és a világot átszövő hálózatok már közel sem a jövő, hanem nagyon is a jelen témái. A Portfolio Smart City 2017 konferencia ezekben a témákban keresi a lehetőségeket, a kihívásokat és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak. Az április 27-i konferencia helyszíne a Hotel InterContinental.


Mit jelent ez a gyakorlatban?


A Smart City kulcsterületei közé tartozik a közlekedés, az energetika, a városi környezet, az életvitel, a város igazgatása, valamint az előző területeket is összekapcsoló infokommunikációs infrastruktúra. Az említett területek azonban nem kezelhetők egymástól függetlenül, a megvalósítási elemeik is sokszor átfedik egymást.

A fenntartható, költséghatékony, környezetbarát és biztonságos városi életkörülmények iránt egyre nagyobb a társadalmi igény. Az "okos" eszközök terjedésével pedig mindez egyre valóságosabbá válik. A European Smart City Initiative lényege, hogy egy átfogó rendszerbe összesítik az EU által finanszírozott különféle smart city projekteket, amelyek az EU 20-20-20 célkitűzéseinek elérését célozzák. Ez a gyakorlatban a károsanyag-kibocsátásnak a 20 százalékos csökkentését, a megújuló energia 20 százalékos arányának elérését és az energiahatékonyság 20 százalékos növekedését jelenti. Ennek érdekében szükség van
 • a fenntartható városi mobilitás fejlesztésére
 • a fenntartható energiahatékony épületek létrehozására
 • az információs és kommunikációs technológia integrálására a közlekedés és energetikai területén
 • és a szociális ellátórendszerek korszerűsítésére

Smart közlekedés


A közlekedésben rövid távon az elektromos járművek terjedése és az olyan lehetőségek, mint a közösségi kerékpárrendszer kialakítása jelenti a megoldást. Hosszabb távon azonban meg kell tervezni az elektromos töltőhálózatok rendszerét vagy az akár vezető nélküli kooperatív járművek hálózatát is.

A technológia, amiben Magyarország egyáltalán nincs lemaradva

Forrás: Shutterstock

A vezető nélküli technológiák jelentős időmegtakarítást eredményezhetnek, például egy épület bejáratánál kiszállva az autó magától leparkol vagy tovább megy oda, ahol másnak szüksége van rá. Ugyancsak a smart koncepció része az ehhez illeszkedő közlekedési pályák kialakítása is. A dinamikus sávmenedzsment, vagyis a változtatható sávkiosztás és a dinamikus sebességkorlátozás is ide tartozhat. Ennek részeként a kis forgalmú időszakokban a sebességhatár növelése, míg a rossz időjárási körülmények között annak csökkentése is lehetővé válik.

Az elektromos járművek vezeték nélküli töltését lehetővé tevő e-charger sávok kialakítása, a dinamikus parkolóhely-kiosztás, illetve az intelligens forgalomszabályozás is a következő évek Smart City koncepciójának lényegi elemei lesznek.

Fókuszban a város, az ember és az energia a Portfolio Smart City konferenciáján. Jelentkezz most!


Smart energetika


Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, valamint a megújuló energiaforrások terjedése alá főként olyan megoldások tartoznak, mint az épületek hővisszanyerő rendszerei, az energiahatékony közvilágítás vagy az egy csatornán keresztül megvalósítható - fogyasztói szokásokat is elemző - okos mérési megoldások.

Hosszabb távon mindez kiegészíthető a lokális energiatárolással vagy az otthonok és járművek közötti energiaátadás lehetőségével. Az épületek kialakításánál a geotermikus energia felhasználásának terjedése, a városi szolár parkok vagy a lokális szélerőmű parkok telepítése segítheti a zöldenergia terjedését.

Smart városi környezet


A különféle okos megoldások a városi környezetet is egyre inkább elérik. Ide tartozhat az intelligens épületek a központosított automatizálással vagy a távoli szabályozhatósággal. A végső cél természetesen ebben az esetben is az energiahatékonyság növelése, de akár az épületbiztonság is javítható ezáltal. Az okos megoldások közé sorolható azonban a városok éghajlatváltozását figyelembe vevő megoldások - beépített anyagok, zöldfelületek, megújuló energiaforrások - is, amelyekkel csökkentehető például a jövőbeli hőhullámok hossza.

A levegőminőség javítása, a vízfelhasználás hatékonysága és a hulladékok hasznosítása egyaránt növeli az élhetőséget, ezek tehát együttesen javítják a városban élők mindennapjait. A technológiai fejlődés következtében a különböző megoldások összehangolása is lehetővé válik, aminek végső soron a városlakók látják az előnyét.

Smart életvitel


A smart életvitel témaköre a mindennapjaink változására utal, ahol az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a biztonság kerül reflektorfénybe. Az ide tartozó megoldások közé tartozik többek között

 • az egészségügyi megfigyelések, rosszullétek, balesetek detektálására létrehozott kamerarendszerek
 • automatizált egészségügyi riasztók
 • egészségmegőrzést segítő IT eszközök
 • információk nyilvántartása
 • digitális írástudatlanság csökkentését segítő programok
 • interaktív képzésialkalmazások - akár tömegközlekedésen is
 • smart katasztrófavédelem az egyes rendszerek összehangolásával

Mi a helyzet Magyarországon?


Az elsőre szokatlannak tűnő ötleteket sokan futurisztikus hóbortnak gondolhatják, az azonban tény, hogy Magyarország ezekben technológiákban szinte egyáltalán nincs lemaradva a legfejlettebb országoktól. A nálunk épülő okosotthonok például megegyeznek a legújabb nyugat-európai épületekkel, míg a városi közlekedésben alkalmazott megoldások - pl. e-car sharing - is a legújabb trendeket követi.

A szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom vívmányai tehát Magyarországot sem kerülik el, a digitalizáció, a big data, az Internet of Things, az okosodó városok és otthonok, az önvezető autók, az intelligens üzemeltetési rendszerek, a robotizáció, az e-kereskedelem és a világot átszövő hálózatok már közel sem a jövő, hanem nagyon is a jelen témái. A 2017. április 27-én a Hotel InterContinental-ban megrendezendő Portfolio Smart City 2017 konferencia is ezekben a témákban keresi a lehetőségeket és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak.

A konferencián nem csak Budapestről lesz szó, hanem a Modern Városok Programban élenjáró kecskeméti tapasztalatokról és az alföldi megyeszékhely fejlődési lehetőségeiről is hallhatunk előadást.

Smart City 2017 konferencia a jövő városairól, az embereket érintő legfontosabb változásokról.


A cikk saját rendezvény népszerűsítést szolgálja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Lassan hiánycikk lesz az 1-2 szobás kislakás a 9. kerületben (x)

A 60 m2 alatti lakások a legnépszerűbbek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium