Képeken Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései

2017. április 19. 16:00    
nyomtatás
 
Az emberiség életében a vízpart már az ókortól kezdve fontos szerepet tölt be. Mezopotámiától kezdve a görög és római civilizáción át a jelenkor New Yorkjáig minden korban meghatározó volt a vízparti életmód, ma azonban a vízpart már sok helyen egy teljesen más funkciót képvisel. Az alábbiakban az elmúlt tíz év legmenőbb vízparti projektjeiből szemezgettünk Európa különböző pontjain.


A folyó- és tengerpartok közelsége megélhetést jelentett az ott élők számára, hogy földjeiket műveljék, városaikat ellássák, kereskedjenek és felfedezzenek más kultúrákat. A vízközelben kialakult metropoliszok a kereskedelem és az ipar fejlődése során egyre hatalmasabb kikötőket létesítettek, ám egyre több lakost is vonzottak a partok közelébe. Ha Sanghajra, Szingapúrra vagy az öbölországok nagyvárosaira gondolunk láthatjuk, hogy ez a folyamat még nem fejeződött be, azonban sok helyen átalakulóban van. A globalizáció változásával párhuzamosan az egykori ipari-kereskedelmi hasznosítás egyre inkább háttérbe szorul, az ilyen zónák többsége lakókörnyezetté vagy vegyes irodai-üzleti övezetté válik. Közel három évtizede Európára is jellemző, hogy a gazdaság és az utazás szerkezeti változásával hatalmas vízparti ipari területek szabadultak fel, ezek pedig rendkívüli lehetőségeket kínálnak az új városrészek fejlesztésére.

Top vízparti beruházások Európában


Nyugat-Európában a vízparti területek fejlesztésének ötlete először a 80-as évek városfejlesztési koncepcióiban bukkant fel, majd a 90-es évektől gigaberuházások sora indult el. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a városlakóknak egyre nagyobb igényük lett a természeti környezet közelségére, a közlekedés és az életmód természetbaráttá formálására. A víz közelsége, a folyó, a növényzet olyan tág térérzetet keltenek, amely a nyüzsgő és szűkös városmagokban nehezen elképzelhető, a városi ember életminőségét ugyanakkor erősen meghatározza.

Malmö

Az első lakók 2001-ben költözhettek be a szélkerekekkel, napelemekkel, mesterséges tavakkal és zöldfelületekkel tarkított öko városnegyedbe - Malmö egykori nyugati kikötőjében - az Öresund szoros partján. A városrész a 90-es években még teljesen lepusztult volt: egy kísérteties kikötő szerelőcsarnokokkal és nehézipari komplexumokkal. A felújítást követően a vegyes funkciójú negyed jellegzetes épülete egy csavart formájú, 190 méter magas toronyház, a Turning Torso lett, amelyet Santiago Calatrava spanyol építész tervezett. A negyedet a középkori város mintájára tervezték újra úgy, hogy az épületek elhelyezése megóvja a belső részt az erős széllökésektől.

Képeken Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései

Koppenhága

Amikor fenntarthatóságról van szó, Koppenhága számtalan listán előkelő helyen szerepel. A város kikötőnegyede - nagyszerű ötletek megvalósításával - pár év alatt közlekedési és ipari csomópontból kulturális és társadalmi központtá vált. A tervezőknek a kortárs építészeti projektek létrehozásával sikerült erősíteniük a város kapcsolatát a hozzá tartozó természetes vizekkel, még élhetőbbé téve ezzel a környéket. A vízpartot ma már olyan épületek jellemzik, mint a BIG (Bjarke Ingels Group) iroda nyolcast formáló 11 emeletes 8Tallet elnevezésű lakóháza, amely az utóbbi 10 év legnagyobb dán lakásprojektje is egyben. A vegyes felhasználású épületben 61 ezer négyzetméteren lakóingatlanok, 10 ezer négyzetméteren pedig irodák találhatók.

Képeken Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései

Varsó

2011-ben fejezték be a Waterfront Projektet Varsóban, amelynek két nagy szenzációja a Nemzeti Stadion és a Kopernikusz Tudományos Központ volt. Utóbbi egy kétszintes, 15 ezer négyzetméteres főépületből áll, kiállításokkal, laboratóriumokkal és konferenciaközponttal felszerelve, de helyet ad irodáknak, egy tetőkertnek és egy multimédiás planetáriumnak is. Az első fázisban helyet kapott egy közel 35 ezer négyzetméteres, 298 luxuslakásos komplexum is. A második ütemben felújították a régi erőművet, ahol különböző galériákat, éttermeket és üzleteket alakítottak ki.

Képeken Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései

Budapest

Vízparti területek szempontjából Budapest is kedvező helyzetben van. A Lágymányosi-öböl rendezett, fákkal borított környezete többek között rekreációs funkciót tölt be a főváros életében, amely szomszédságában indult el Budapest legnagyobb vízparti ingatlanberuházása, a BudaPart projekt. A beruházást a dán ADEPT cég tervezte, egy természetközeli lakóövezet kialakításának elgondolásával.

Képeken Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései

A fejlesztés során a zöldfelületek és a vízterület magas arányának köszönhetően az épületek átszellőzése is biztosított, így jó levegőjű otthont és munkakörnyezetet kínál az odaköltözőknek. A beruházó az első ütemben két lakóépületet húz fel több mint 250 lakással, amelyek értékesítése már folyamatban van.

A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Lassan hiánycikk lesz az 1-2 szobás kislakás a 9. kerületben (x)

A 60 m2 alatti lakások a legnépszerűbbek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium