Úszó szigetekkel élnék túl a klímaváltozást a hollandok

2017. július 13. 10:46    
nyomtatás
 
Holland kutatók egy óriási úszó sziget modelljét mutatták be, amely két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, parkoknak biztosíthat helyet - szerepel a Világgazdaság cikkében.


A 87 különböző méretű úszó háromszögből épülő hatalmas flexibilis sziget 3 négyzetkilométer területű lenne, a tengerfenékhez és a parthoz rögzítenék és a megépítéséhez betont vagy vasat használnának. A tengerek magas vízszintje, a városok túlnépesedése és a fokozott tengeri tevékenység mind olyan problémák, amire egy újszerű és hatékony megoldást jelenthet az úszó kikötők és városok kialakítása - nyilatkozta Olaf Waals, a holland tengerkutató intézet (MARIN) szakembere.

A 6X8 méteres fából és polisztirénből készült modellt egy hatalmas víztartályban helyezték el, ahol a szakemberek szimulálták a szelet, a hullámokat, a viharokat, hogy bemutassák elképzelésüket néhány lehetséges befektetőnek. A szigetet további teszteknek is alá fogják vetni, megvizsgálják hogyan hat a tenger élővilágára, mennyibe kerülne a megvalósítása, kibírja-e az apály-dagály jelenséget, és a különböző időjárásokat.A más európai kutatók együttműködésével folyó Space at Sea program 1,6 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól, hogy három éven át tanulmányozzák egy ilyen sziget felhasználásának különféle lehetőségeit, alga- vagy haltenyésztő-telepek létrehozásától egészen a városok, kikötők életre hívásáig. A sziget megépítése technikailag 10-20 éven belül megvalósítható lenne és nagyban hozzájárulna egy "kék jövő" létrehozásához, amely a Földet 70 százalékban borító óceánok és tengerek felhasználásának hosszú távon fenntartható módszereit keresi.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium