Előfizetői tartalom

Az euró értékvesztését okozhatja Duisenberg távozása

Portfolio
Bár többen is erősen kritizálták a Duisenberg-féle vezetést az euró-zóna monetáris politikájának alakításában, illetve ő(ke)t tették felelőssé a közös deviza bevezetést követő jelentős értékvesztéséért, sokan az euró további gyengülését várják Duisenberg idő előtti lemondása miatt. A várható értékvesztés oka, hogy nagy valószínűséggel gyengülhet az ECB függetlensége a kormányzati politikáktól az új vezető személyében. Duisenberg tegnap jelentette be, hogy 2003 júliusában távozik a bank éléről. Ezzel párhuzamosan májusban jár le Christian Noyer elnökhelyettes mandátuma is, így két poszt üresedik meg az ECB élén.

A bank első elnökének kinevezésekor éles csatározást folyt elsősorban a német és a francia felek között, hogy melyik ország adja az új monetáris főhatóság vezetőjét. Duisenberg (holland) személye egyfajta konszenzusos megállapodásnak számított, de már akkor tudni lehetett (francia kérésre), hogy az elnök a hivatalos mandátumnak csak a felét tölti ki. Dusienberg távozásávál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés