Előfizetői tartalom

Több mint 11%-ot zuhant a Gazprom - újabb "Jukosz-botrány"?

Portfolio
Több mint 11%-os árfolyamzuhanással reagált a Gazprom árfolyama arra a hírre, hogy egy orosz parlamenti vezető a társaság részvényesi struktúrájának átvilágítását, egész pontosan a külföldi részesedés meghatározását követelte. Mint ismeretes a Gazprom jelenleg kettős részvénystruktúrával rendelkezik, a belföldi részvényforgalomban lévő sorozatból külföldiek nem vásárolhatnak (védekezés a felvásárlás ellen). Ennek ellenére több áttételes befektetési forma is létezik, melyen keresztül külföldi befektetők Gazprom részvényekhez juthattak közvetve. Jurij Saveliev, az orosz parlament alsó házának ipari bizottságának elnökhelyettese kérte a vizsgálatot egyes brókercégek ellen pontosan ezen strukturált termékek vonatkozásában - tudósított a Reuters. A Gazprom részvénye mellett a rubel is gyengült.

Saveliev nevesítetten is kérte a 40%-ban a Deutsche Bank tulajdonában álló UFG brókercég strukturált termékeinek vizsgálatát. Saveliev szerint a vizsgálat eredménye az lesz, hogy már most is több mint a Gazprom részvények 50%-a van külföldi kézben, s végül Oroszország el fogja veszíteni a kontrolt a világ legnagyobb gázkészlete felett rendelkező Gazprom irányításában....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés