FONTOS Nagyot esett a háztartási napelemek népszerűsége
 
Előfizetői tartalom

Melyik volt előbb, a tyúk, vagy a...? - Járai tegnapi meghallgatása a Parlamentben

Portfolio
Tegnap a Parlamentben a Magyar Nemzeti Bank elmúlt három éves tevékenységéről folytattak vitanapot a képviselők, melyre hivatalos volt Járai Zsigmond MNB-elnök is. A jegybank erős bírálatokat kapott a monetáris politika alakítása és a magas jelenlegi kamatszint miatt. Járai szerint valóban magasnak mondható a jelenlegi kamatszint, de ezt a piaci bizonytalansággal, a fiskális lazasággal, illetve a magas inflációs rátával lehet indokolni. Járai az idei éves átlagos inflációt 7%, míg a jövő évit 4-5% közé tette. A maghallgatás érvrendszerében felfedezhető, hogy a két oldal (jegybank és jegybankot támadók csoportja) pontosan ellenkező sorrendben látja a magas kamatszint, illetve az államháztartási hiány (illetve az államadósság) alakulásának folyamatát.

Kormánypárti oldalról erős kritika érte az MNB-t, illetve az elmúlt évekbeli monetáris politikát. Főként a mostani magas kamatszint kapcsán fogalmazódtak meg a bírálatok. Az érvrendszer lényege, hogy a piaci bizonytalanságért, és a magas kamatszint kialakulásáért a monetáris politika is felelős, a jelenlegi helyzetben pedig annak ellenére nem történnek kamatcsökkentések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés