Monumentális napenergia-projektet tervez India

2017. november 14. 11:31    
nyomtatás
 
A világ legnagyobb napenergia tenderét készül kiírni India; az ázsiai ország új- és megújuló energiaügyi minisztériuma egy körben összességében 20 gigawatt fotovoltaikus napenergia kapacitás telepítését tervezi megpályáztatni sajtóértesülések szerint.
Érzékeltetésül, ez névleg csaknem tízszerese a Paksi Atomerőmű kapacitásának; természetesen azonban a két számot nem szabad egy az egyben összevetni, hiszen a napenergiát a nukleárisnál jóval kisebb és volatilisebb rendelkezésre állás jellemzi.

Mindazonáltal jelzésértékű, hogy a tendereken kínált szolár tarifák idén májusban rekord mélységbe, 2,44 rúpia/kilowattórára (0,0373 dollár) csökkentek Indiában, majd szeptemberben ennél valamivel magasabb, 2,65 rúpiás ár alakult ki egy aukción. Ezek alacsonyabbak mint az ország széntüzelésű erőművei által termelt áram átlagos ára.

A korábban nem látott méretű tender eredményeképpen a várakozások szerint tovább süllyedhetnek a napenergiából termelt áram tarifái, egyúttal a kapcsolódó feldolgozóipari termelés helyi fejlődését a politika "Make in India" címet viselő terveinek megfelelően - végső soron pedig a tiszta energiaforrásokon megvalósított termelés jelentős bővülését eredményezheti. A terv szerint az egyes projekteket fokozatosan valósítanák meg és helyeznék üzembe.

Monumentális napenergia-projektet tervez India

MTI/EPA/Abir Abdullah

Az indiai gyártók aránya jelenleg mindössze 10 százalék körüli az országban felhasznált fotovoltaikus modulok ellátásában, a fennmaradó részt importból fedezik. Pedig 2022-ig India összességében 175 GW tiszta energiaforrást kíván installálni, amiből 100 GW lenne a napenergia részaránya. A nemzetközi piacot domináló kínai PV-gyártók körülbelül 70 gigawattos éves termelési kapacitással rendelkeznek, legnagyobb piacaik az Egyesült Államok, India és Kína. Egy-egy napelemfarm teljes költségeinek közel 60 százalékát a fotovoltaikus modulok, másnéven panelek (PV) ára teszi ki.

India a közelmúltban látványosan a tiszta energiaforrások felé fordult. A korábban villamos energia termelésében nagyrészt a szénre támaszkodó ország a légszennyezés csökkentése érdekében a megújulók mellett a nukleáris energiának is nagy szerepet szán jövőbeni energiamixében. Egy, az orosz Roszatom kivitelezésében tervezett fejlesztés keretében 2030-ig 12 darab, egyenként 1000 megawattos nukleáris blokk épülhet az ázsiai országban.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2017.11.19 08:25

Rekordösszeget nyert a lottón egy orosz nyugdíjas

Rekordösszeget, több mint 2 milliárd forintnak megfelelő rubelt nyert egy orosz nyugdíjas, aki kis híján elszalasztotta a nyereményt. A Voronyezs mellett élő 63 éves Natalja Vlasszova majdnem lemaradt... 
2017.11.17 07:17

200 letartóztatás az USA egyik legveszélyesebb bűnözői bandájánál

Az egyik legveszélyesebb nemzetközi bűnbanda több mint 200 tagját tartóztatták le csütörtökön az Egyesült Államok több államában. A Mara Salvatrucha, vagy közismertebb nevén az MS-13 bűnbanda az 1980-as... 
2017.11.16 19:31

Visszakap 19 milliárd forintnyi nőtartási díjat Berlusconi

Silvio Berlusconinak nem kell többé tartásdíjat fizetnie volt feleségének, sőt visszakövetelheti azt a 60 millió eurót, amelyet eddig folyósított Veronica Lario egykori színésznőnek - így döntött csütörtökön... 
2017.11.16 10:54

A milliárdosok szája is tátva maradt: rekord pénzért kelt el da Vinci festménye

"Atya ég!" Ez volt az első reakciója Larry Geogisannak a híres amerikai műkereskedőnek, miután minden eddigi rekordot megdöntve 450,3 millió dollárért (119 milliárd forint) kelt el Leonardo da Vinci újra... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium