Szerdán felfedi az EU jövőjével kapcsolatos terveit Juncker

2017. szeptember 11. 18:52    
nyomtatás
 
E hét szerdán, szeptember 13-án reggel 9 órakor tartja hagyományos évadnyitó, az EU helyzetét és kilátásait értékelő beszédét az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az EU jövőjével kapcsolatos német-francia reformelképzelések körvonalazódnak, illetve lezajlott Európa-szerte a nyilvános vita a bizottsági anyagokról, így Juncker a szerdai beszédében ezek "összerendezéséről", illet személyes meglátásairól is beszél majd a hivatalos brüsszeli beharangozó szerint.

Az EU és az eurózóna jövőjéről, a Magyarország által választandó integrációs stratégiáról részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:A Portfolio által is követendő beszédet minden évben kiemelt figyelem övezi, mert hagyományosan ez az értékelő beszéd indítja el az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédet, melynek nyomán a Bizottság előkészíti jövő évi munkaprogramját. Az idei beszédnek különös jelentőséget ad az, hogy a tagállamok történelmi válaszút előtt állnak: a politikai és gazdasági keretfeltételek számottevően változtak az utóbbi években, és az EU-nak megfelelő válaszintézkedéseket kell hoznia a sokféle kihívásra.
A Bizottság elnöke még március elején hozta nyilvánosságra ötféle lehetséges forgatókönyv javaslatát arra, hogy az EU-integráció milyen mederben haladjon tovább. Ez a szélsőséges visszalépéstől (csak a közös piac) a mostani állapothoz közeli fenntartásán át a néhány területen való előrelépésig, illetve a teljeskörű politikai unió felé való elmozdulásig mindent tartalmazott. Erre épültek rá aztán azok a vitaindító anyagok, amelyek egyes területeken járták körbe az EU előtt álló kihívásokat, (pl. globalizáció, szociális kihívások), illetve az ötféle integrációs modell mentén vázolták azt, hogy annak milyen EU-s költségvetési következményei lennének. Ezekről mi is részletesen írtunk az elmúlt hónapokban:

2017.03.02 11:19 Milyen legyen a jövő Európája? Erről az étlapról lehet választani

2017.06.19 12:32 Orbánék ősszel megkaphatják a visszautasíthatatlan ajánlatot

2017.08.30 17:10 Mégsem pénzzel csalogatnák be Magyarországot az eurózónába?

2017.07.11 10:00 Az agrárkassza levágására készül Brüsszel - Mi lesz így Magyarországgal?

Mindezek széleskörű vita generálását is célozták és az ezek során felmerült elképzeléseket továbbgondolva az Európa jövőjével kapcsolatos személyes meglátásait ismerteti majd beszédében Juncker. A beszéd várhatóan többek között a kereskedelempolitikát, az európai digitális stratégiát, az iparpolitikát és a demokrácia kérdéskörét fogja érinteni - áll a hivatalos brüsszeli összefoglalóban.

Az értékelő beszédet vita követi az Európai Parlament tagjaival, majd az esemény Juncker zárónyilatkozatával végződik. Aki a beszédet élőben online figyelemmel szeretné kísérni, itt megteheti a Europe by Satellite+ oldalán.

A legutóbbi hírek szerint egyébként nincs teljeskörű egyetértés a németek és a franciák között sem arról, hogy az eurózónának külön tervezett büdzsé mérete mekkora legyen:

2017.08.31 11:04 Máris összekülönbözött Merkel és Macron az eurózóna jövőjéről

Címlapkép forrása: AFP Fotó, Frederick Florin

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium