Merkel: megváltozott a véleményem az EU-ról

2017. július 16. 15:06    
nyomtatás
 
A tavalyi brit népszavazás és az idei holland és francia választási eredmények megváltoztatták az Európai Unióval kapcsolatos megítélésemet és megéri harcolni a még erősebb EU-ért - többek között ezeket jelentette ki egy szombati választási gyűlésen Angela Merkel német kancellár. Az EU melletti nagyon határozott kiállás időzítése nem véletlen: csütörtökön volt a közös német-francia kormányülés, amelyen fontos döntések születtek, ma vasárnap pedig Merkel fő kihívója mondja el az EU és Németország jövőjével kapcsolatos beszédét. Erről külön cikkünk:

2017.07.16 15:54 Újra megfenyegette Magyarországot a német kancellárjelöltA Reuters tudósítása szerint két hónappal a szeptember 24-i német választások előtti kijelentések alátámasztják a kancellár erős elkötelezettségét arra, hogy az európai integrációban jelentős előrelépés történjen meg. Merkel úgy fogalmazott, hogy az Európai Uniós tagság Németország egyik legnagyobb erőssége. Kijelentése szerint

Sok emberben, köztük bennem is, megváltozott valami, amikor láttuk, hogy a britek ki akarnak lépni és amikor aggódtunk a francia és holland választási eredmények miatt.

Szerinte bár az EU nem tökéletes és olykor túlságosan bürokratikus,

De felismertük az elmúlt néhány hónapban, hogy Európa több, mint pusztán bürokrácia és gazdasági szabályozás, és az, hogy annak, hogy az Európai Unióban élünk, köze van a háborúhoz és a békéhez és ahhoz, hogy az Európai Unió nélkül a második világháború utáni békés évtizedek elképzelhetetlenek lettek volna.


A kancellár szerint sok ember egyszerűen nem értékeli kellőképpen azt, amit az EU nyújt:a szólás- és vallásszabadságot, az utazás szabadságát. Ez a világ nagy részén nincs és ez az, amiért megéri harcolni Európáért - szögezte le. Hozzátette: ezért áll a választási plakátunkon az:

Ha Európa erősebb, akkor Németország is erősebb lesz. Ez a kettő közvetlenül összefügg.


Merkel a csütörtöki közös német-francia kormányülés utáni sajtótájékoztatón elhangzotthoz hasonlóan jelezte: nyitott azokra a javasatokra, miszerint egy közös eurózóna pénzügyminiszteri poszt létrehozásán keresztül is erősítenék a fizetési övezetet. A közös pénzügyminiszter egy olyan közös büdzsét irányítana, amely beruházásokat eszközölne és a gazdasági nehézségekkel küzdő tagországoknak segítene anyagi támogatással is.

2017.07.13 18:08 Közös vadászgépet fejlesztenek a németek és a franciák

A közös eurózóna költségvetés és pénzügyminiszteri poszt létrehozása az Európai Bizottság által a közelmúltban bemutatott, a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének potenciális lépéseit vázoló vitaindító anyagban is benne volt, számos egyéb ezt megelőzően szükséges lépéssel együtt. Erről bővebben:

2017.06.19 12:32 Orbánék ősszel megkaphatják a visszautasíthatatlan ajánlatot

Ezt követően a következő uniós költségvetés kereteiről szóló vitairat is megjelent, amelyet szintén részletesen bemutattunk:

2017.07.10 05:15 Az agrárkassza levágására készül Brüsszel - Mi lesz így Magyarországgal?

Címlapkép forrása: Thomas Kienzle, AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium