A kormány 17 milliárdos EU-pénzt ad zöldáram termelésére

2017. március 19. 09:15    
nyomtatás
 
A lakossági, önkormányzati és kkv-s energetikai korszerűsítési pályázatok mellett a héten megjelent két olyan, közel 20 milliárdos keretösszegű felhívás is, amelyeknél a hálózatra termelő, nem épülethez kötött megújuló energiaforrás alapú zöldáram-termelést szolgáló technológiák kialakítására igényelhető támogatás. Ezen a két pályázaton csak nagyvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A Portfolio március 23-i Uniós Források konferencián szó lesz többek között a pályázati meghirdetési dömping okairól, a kihívásokról és az energiahatékonysági pályázatokról is. További részletek:A héten megjelent a "Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével" című KEHOP-5.1.1-17 kódszámú és a "Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével" KEHOP-5.1.2-17 kódszámú felhívás.

Mindkét pályázat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében került meghirdetésre összesen 17,2 milliárdos keretösszeggel. A pályázatok társadalmi egyeztetése még januárban lezajlott. A felhívásokra a kérelmeket április 17-től lehet benyújtani. A felhívások keretében nagyvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet. A fejlesztések megvalósulásának helyszíne Magyarország teljes területe.

A két felhívással kapcsolatos tudnivalók


1. KEHOP-5.1.1-17
  • A rendelkezésre álló keretösszeg 6,4 milliárd forint.
  • A pályázat keretében hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú villamosenergia termelés és a megtermelt energia értékesítése és a hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú kapcsolt hő és villamosenergia termelés és a megtermelt hő és villamos energia értékesítése támogatható.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 2000 millió Ft, maximum 4300 millió Ft.


2. KEHOP-5.1.2-17
  • A rendelkezésre álló keretösszeg 10,8 milliárd forint.
  • A pályázat keretében hálózatra kapcsolódó, nem épülethez kötött megújuló alapú villamosenergia termelés és a megtermelt energia értékesítése támogatható.
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1000 millió Ft maximum 3000 millió Ft.


A zöldáram-termelés elősegítésével kapcsolatos felhívások mellett a vállalkozások, az önkormányzatok és a lakosság is tud energetikai korszerűsítésre pályázni. A pályázati lehetőségeket korábbi cikkünkben foglaltuk össze.

A lakosságnak szóló cikkeink:
2017.03.16 05:55 Panelfelújítás uniós pénzből? Ezeket nem árt tudni 2017.03.14 06:05 Napelem, szigetelés ingyenpénzből - Ez a kézikönyv segít a döntésben
2017.02.24 09:25 Napelem, szigetelés, ablakcsere - indul a pénzosztás, le ne maradj róla!
2017.02.08 05:34 Napelem, szigetelés, ablakcsere - így szerezz rá EU-pénzt
2017.01.20 05:21 Napelem, szigetelés, ablakcsere - így kaphatsz ezekre pénzt

A vállalkozásoknak szóló cikkünk:
2017.03.16 11:27 Mától indul a roham a napelemekért

Címlapkép forrása: MTI/Jászai Csaba

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium