Előfizetői tartalom

Átneveznék Pest megyét

Portfolio
A Pest megyei közgyűlés mai ülésének előterjesztései között szerepel, hogy a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását -írja az index.hu. Az indoklás pedig az, hogy megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét. Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnök állítása szerint a képviselők nem döntöttek Pest megye nevének módosításáról.

Az előterjesztés emlékeztet arra, hogy Pest megye1467-ig önálló egység volt, ekkor egyesült hivatalosan Pilis megyével, de valójában már korábban is közös közgyűléseket tartottak. Majd 1569-ben Solt vármegyét is hozzácsatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt. A megye neve így 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, majd 1950-től Pest megyének hívták. A rendszerváltás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés