Újabb autómotorgyár épülhet Magyarországon

2017. március 6. 10:30  english version   
nyomtatás
 
A Nissan irányítása alatt álló Mitsubishi új autómotor-gyárat építene, a durván 200 millió euróból megvalósuló beruházásért Románia mellett Szlovákia és Magyarország versenyezhet.Felpörögtek az események a Mitsubishinél azóta, hogy a Nissan tavaly májusban 2,2 milliárd dollárért 34 százalékos részesedést vásárolt a japán autógyártóban, amelynek köszönhetően nemcsak a legnagyobb tulajdonosa lett a vállalatnak, hanem megszerezte az irányítást is felette. A Nissan vezére, Carlos Ghosn ugyanis megígérte, hogy érdemi lépeseket fognak tenni azért, hogy a Mitsubishi növekedjen és profitábilisabban működjön a jövőben.

Mindezeket figyelembe egyáltalán nem meglepő, hogy a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a Mitsubishi a gyártókapacitásának növelése érdekében egy új gyárat akar nyitni Közép-Kelet-Európában. A Digi24 értesülései szerint a román kormánnyal már múlt hét elején tárgyaltak a tervezett beruházásról, de döntés még nem született.

Amennyiben sikerül megegyeznie a feleknek az új gyárat Temes vagy Prahova megyében építhetik fel, ahol az autópálya közelsége fontos szempont, ez ugyanis jelentősen megkönnyítheti a legyártott termékek exportját Közép-Európába és Nyugat-Európába. A tervezett beruházás 200 millió euróból valósulhat meg és sok új munkahelyet teremthet.

A Carscoops azt is tudni véli, hogy a román kormány mellett a szlovák és a magyar illetékesekkel is tárgyal a Mitsubishi vezetése. A lap szerint az egyeztetéseken többek között szóba került, hogy az autómotor-gyár megépítése esetén mekkora adókedvezményt és pénzbeli támogatást kaphatnának a beruházáshoz a japánok.

Érdemes perspektívába helyezni, hogy mekkora beruházás is valósulhatna meg a Mitsubishi érkezésével Magyarországon. A hírekben szereplő 200 millió eurós - durván 62 milliárd forint - befektetés autóipari léptékkel mérve a kisebb beruházások közé tartozik. Legutóbb 2016. július 29-én a Mercedes jelentette be, hogy a korábban beharangozott 185 milliárd forintos beruházásán túl további 315 milliárd forintot fektet be Magyarországon. Az új üzemben a tervek szerint évente 150 ezer járművet állítanak majd elő és 2 500 munkahelyet hoznak létre.


(Carscoops)

Címlapkép Forrása: MTI/EPA/Franck Robichon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium