Előfizetői tartalom

Jókora csalódást okozott a Richter

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a Richter, mely a főbb profit sorokon igen jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól, üzemi szinten több mint 40%-os volt az alulteljesítés mértéke. A gyorsjelentés főbb pontjai az alábbiak: - a belföldi piacon csökkent a forgalom, - az EU és a FÁK-régió azonban növekedést tudott felmutatni, így a konszolidált árbevétel a devizaárfolyamok hatását is figyelembe véve közel 10%-kal emelkedett, - az Esmya árbevétele a várt felett alakult 2013-ban, - a fedezet kismértékben romlott, - a működési költségek jelentős növekedést mutattak, amiben nagy szerepet játszott egy kutatási projekten végrehajtott leírás, - mindezek ellenére a teljes évet tekintve a költségeket sikerült a kitűzött szinten tartani, - a negyedéves üzemi eredmény több éves mélypontra, az üzemi eredményszint pedig soha nem látott alacsony szintre süllyedt, - a pénzügyi sor tovább erodálta az eredményeket... - ... így a 12 havi gördülő profit 10% feletti visszaesést mutatott, - a Richter így nem tudta teljesíteni üzemi szinten és az egy részvényre jutó eredmény tekintetében az elemzői várakozásokat, - a nettó készpénzállomány emelkedett, egy részvényre vetítve a tőzsdei ár 11%-a. A gyorsjelentés hatására negatív árfolyam reakcióra számítunk a mai kereskedésben, persze fontos kiemelni, hogy a reggel 9-kor kezdődő tájékoztatón lényeges információk hangozhatnak el (a Richter ismerteti idei évi várakozásait), melyek az összképet ugyancsak befolyásolhatják.

Csúnya alulteljesítés a főbb sorokon. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja a Richternél, ebből az látszik, hogy a tavalyi negyedik negyedév során a társaság az árbevétel tekintetében enyhén felülteljesítette a várakozásokat, míg üzemi és a nettó profitban igen jelentős alulteljesítés mutatkozott (mindkét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés