Előfizetői tartalom

Jókora csalódást okozott az Egis

Gayer Attila, CFA
Jelentősen alulmúlta az Egis tegnap piaczárást követően közzétett gyorsjelentése a főbb profit sorokon az elemzői várakozásokat, az alulteljesítés a nettó eredményben egészen kiugró mértékű volt. A jelentés főbb pontjai: - az enyhén növekvő hazai gyógyszerpiac ellenére csökkenő belföldi forgalom; - ezt ellensúlyozni tudta az export árbevétel minimális növekedése, így a konszolidált forgalom stagnálást mutatott; - a FÁK-régió ezúttal is relatíve erős volt, élen Ukrajnával és az egyéb FÁK-országokkal; - a régió gyengén teljesített, itt több országban is kedvezőtlen szabályozói környezettel szembesülnek a gyártók; - az alacsony jövedelmezőségű hatóanyag export jelentősebb mértékben nőtt; - a fedezet minimálisan romlott, míg az erős bázis és a működési költségek emelkedése nyomán az üzemi profit közel 20%-kal esett, alulmúlva ezzel a legpesszimistább elemzői becslést is; - a pénzügyi sor jelentősen rontotta az eredményeket, így a nettó profit több mint 40%-kal zuhant, ugyancsak alulmúlva a legalacsonyabb várakozást; - az éves teljesítést illetően így sem áll azért rosszul a társaság, a folyó pénzügyi évre vonatkozó EPS-konszenzus 82%-át sikerült már hozni, míg EBITDA-ban 77%-ot; - a nettó pénzállomány továbbra is jelentős, egy részvényre vetítve az árfolyam 33%-ára rúg. A gyorsjelentés fényében negatív árfolyam reakcióra számítanánk a mai kereskedésben, fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a papírok az elmúlt napokban sokat estek, ez valamelyest mérsékelheti az esést, akárcsak a továbbra is vonzó értékeltség. Az összképet természetesen a délelőtti elemzői tájékoztatón elhangzottak is befolyásolhatják.

Durva alulteljesítés alsó soron. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése a harmadik pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. Tegnap, tőzsdezárást követően tette közzé negyedéves gyorsjelentését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés