Előfizetői tartalom

Olcsóbb lesz a gáz? - Bíróság dönthet az európai gázpiacról

Portfolio
Az európai gázpiac alapjait is felboríthatja az a választott bírósági eljárás, amelyet a német E.On Ruhrgas kezdeményezett orosz beszállítójával, a Gazprommal szemben. Habár konkrétumokat egyik társaság sem akart közölni az eljárással összefüggésben, az E.On korábbi lépéseit figyelve a német energiavállalat várhatóan azt szeretné elérni, hogy gyökeres változások történjenek hosszú távú gázszállítási szerződései árképzésében. Amennyiben a Ruhrgas számára kedvező döntés születik, akkor a földgáz korábbi, olajtermékek árváltozásán alapuló ármeghatározását felválthatja a valós piaci árazás.

Az E.On a gazdasági válság kirobbanását követően a többi európai gázimportőrhöz hasonlóan kezdeményezte a meglévő hosszú távú gázellátási szerződéseinek felülvizsgálatát, mert a visszaeső gazdasági aktivitás nagyban csökkentette a kontinens gázfelhasználását. Iparági sajátosságként ezek a szerződések a legtöbb esetben az árazás tekintetében egy ún. olajformulát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés