Előfizetői tartalom

OMV: házinyúlra nem lövünk

Portfolio
Az OMV nem kíván részt venni a Petrom újabb 9,84%-os részesedésének privatizációs folyamatában, közölte tegnap a vállalat. A román állam másodlagos tőzsdei kibocsátás keretében válna meg a részvénymennyiségtől, azonban a vállalatban jelenleg 51%-os tulajdonos OMV nem fog ajánlatot benyújtani. A kormány legalább 600 millió eurós bevételre számít, márpedig ezzel számolva az eladási ár nem tekinthető túlzónak (az megfelel a jelenlegi tőzsdei árfolyamnak, amivel a papírok a régióban kedvező EV/EBITDA alapú árazáson forognak). Az OMV számára azonban a csomag megvásárlása az eladósodottságot csak tovább fokozná, így annak finanszírozásához tőkeemeléshez kellene folyamodni, amit nem lenne könnyű lenyomni a befektetők torkán.

Az OMV Petrom következő hónapokban esedékes másodlagos részvénykibocsátása során a román állam a bukaresti tőzsdén keresztül 9,84%-os részesedésétől válik meg. Mivel az OMV az 51%-os részesedésének köszönhetően már jelenleg is irányító jogokat gyakorol az OMV Petrom felett, az osztrák olajcég nem kíván ajánlatot benyújtani a felajánlott részvénymennyiségre.  Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés