Előfizetői tartalom

Rég voltak ilyen olcsók az oroszok - Küszöbön a fordulat?

Gayer Attila, CFA
Egyre többet hallani mostanság Oroszországról, ami leginkább annak köszönhető, hogy az ország nemrégiben bejelentette, csatlakozott a Világkereskedelmi Szövetséghez (WTO). Ennek kapcsán még olyan neves befektetők is felszólaltak, mint Jim Rogers, aki mellesleg kijelentette, életében először fontolgatja, hogy orosz részvényeket vásárol. Ha megnézzük az orosz részvénypiac idei évi teljesítményét, sok optimizmusra nem lehet okunk, pláne annak fényében, hogy a korábbi bika piac során igen masszív felülteljesítés mutatkozott a benchmarknak számító MSCI Emerging Markets indexhez képest. Az alábbiakban azt vizsgáltuk meg, hogy a jelenlegi szinteken mennyire tűnik vonzónak az orosz részvénypiac, mely tényezők lehetnek azok, melyek az évek óta tartó negatív tendenciát megfordíthatják. Külön is érdemes kitérni az árazásra, mely kirívóan alacsony, még a nem éppen kedvező profitnövekedési kilátások fényében is.

Feltűnően olcsók az orosz részvények. A fejlődő piacokért az idei évben nem igazán rajonganak a befektetők, ami egyébként a legutóbbi pénzügyi válság óta megfigyelhető jelenség, az MSCI Emerging Markets index január óta mindössze 6%-os erősödést tudott felmutatni, miközben a fejlett piacok teljesítményét leképező MSCI World 11%-kal került feljebb.Az MSCI EM indexben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés