Tényleg halott ügy a szélenergia itthon? Az adatok mást mutatnak

2017. november 9. 09:39    
nyomtatás
 
A sokéves átlagnál jóval szelesebb volt az október Magyarországon az európai országok jó részéhez hasonlóan - derül ki az AWS Truepower megújuló energia ipari tanácsadó társaság friss havi jelentése szerint. De nem csak októberben, hanem többnyire az év eddigi részében is a szokásosnál nagyobb szélsebességeket mértek itthon; ezzel együtt jókora negatív eltérések is megfigyelhetők az átlagtól.


Az átlagos szélsebesség 2017 októberében Észak-, Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa nagy részén jelentős mértékben, bizonyos régiókban több mint 20 százalékkal meghaladta az 1988 és 2014 közötti években regisztráltat. Magyarországon 11,3 százalékkal volt erőteljesebb a széltevékenység, mint a korábbi években.

A jelentős szélenergia kapacitásokkal rendelkező országok közül Németországban 18,1, az Egyesült Királyságban 13,5, Dániában pedig 12,7 százalékos többletet regisztráltak, ugyanakkor például Spanyolországban 16 százalékos visszaesés volt. A jelentés szerint emellett Észak- és Dél-Amerika területének többsége is a sokéves átlagnál érzékelhetően erőteljesebb légmozgásokat tapasztalhatott.

Tényleg halott ügy a szélenergia itthon? Az adatok mást mutatnak

Forrás: AWS Truepower


Az idei év hónapjaiban eddig többnyire az átlagot meghaladó szélsebességi adatokat rögzítettek Magyarországról, azonban az anomália alakulásában, vagyis az átlagtól való eltérésben ezzel együtt nem figyelhető meg egyértelmű trend. Míg az idei harmadik negyedben összességében 5,1, a második negyedben pedig 11,3 százalékkal haladta meg az átlagot a magyarországi szélsebesség, addig az első negyedévben 6,5 százalékos visszaesés volt.

A Wind Trends Bulletin című összesített negyedéves adatai szerint például Európában az idei első negyedben a szélsebesség összességében 4,6 százalékkal elmaradt az átlagtól, a második negyedben azzal megegyezően alakult, míg a harmadik negyedben ismét 1,2 százalékkal alulmúlta azt. Hasonló ingadozás más régiók, például Észak-Amerika esetében is megfigyelhető, míg például Dél-Amerikában mindhátom eddigi idei negyedben jóval erőteljesebb volt a széltevékenység a korábbi évtizedek átlagánál (+3,7%; +6,9%; +6,4%).

Az adatok - amelyek a földfelszín feletti 100 méteres magasság szélviszonyaira vonatkoznak - segíthetnek a szélerőművek üzemeltetőinek és fejlesztőinek a kapacitások teremelésének elemzésében, értékelésében. A jelentésben szereplő számok a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF), a NASA, illetve az ugyancsak egyesült államokbeli székhelyű National Center for Atmospheric Research (NCAR) és University Corporation for Atmospheric Research (UCAR) intézetek folyamatosan frissülő elemzésein alapulnak.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

A vállalatok számára kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. 

Tuti tippek a karácsonyi nagytakarításhoz! (x)

Hogy gyors és stresszmentes legyen. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium