Energiatárolós napelemrendszer épül Békéscsabán

mti
2017. november 10. 09:16    
nyomtatás
 
Bruttó 15 milliárd forintot kap költségvetési forrásból, illetve 3 milliárd forintot uniós forrásból Békéscsaba komplex energetikai programjának megvalósítására a Modern városok program keretében. A fejlesztések keretében egyebek mellett összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark és 6 megawattnyi tárolókapacitás épül ki a város három pontján, összesen 8,6 milliárd forintból, amiből 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. tesz a projektbe.


A napenergiával egy új, a program részeként tervezett multifunkcionális sportcentrum, az új versenyuszoda és a röplabda akadémia világítását látnák el, emellett épülne egy elektromos buszgarázs is, ahol szintén a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Nyolc elektromos autóbusz beszerzésére, az új buszgarázs megépítésére, valamint az utastájékoztatási rendszer fejlesztésére 4,1 milliárd forintot fordíthat a békési megyeszékhely.

A jelenlegi sportcsarnok területén - ahol az új, multifunkcionális sportközpont is felépül majd - új termálvizet termelő kutat fúrnak, így geotermikus energiával fűtik majd a városi sportcentrumokat. A rendszert összekötik az Árpád fürdőben meglévő geotermikus állomással, és az egyéb önkormányzati intézményeket is rá lehet majd kötni a rendszerre. A geotermikus hőenergia előállítására 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A közvilágítás korszerűsítése keretében 1,8 milliárd forintból mintegy hétezer lámpatestben cserélik le az izzókat led-re, valamint hoznak létre térfigyelő kamerákkal és mozgásérzékelőkkel ellátott úgynevezett okos rendszert.

A fejlesztéseket jóváhagyó támogatói okirat a következő hónapokban születhet meg. Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok már készültek, ezután kezdik a kiviteli- és engedélyes tervek elkészítését. Valamennyi beruházásnak 2019 végére el kell készülnie - mondta el Szarvas Péter (független) polgármester.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

A vállalatok számára kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. 

Tuti tippek a karácsonyi nagytakarításhoz! (x)

Hogy gyors és stresszmentes legyen. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium