Fontos bejelentést tett az MNB a biztosítóknak

2017. november 7. 12:09    
nyomtatás
 
Az insurtech és fintech trenddel ijesztgetik a pénzintézeti szektort, pedig ez egy téves elképzelés, nincs másról szó, mint hogy a biztosítási és banki tevékenység a digitalizáció révén hatékonyabb lesz - jelentette ki Windisch László, az MNB alelnöke a MABISZ konferenciáján. Az MNB alelnöke elárulta: a fintech szektor felmérése már végéhez közeledik, most következik az insurtech szektor és a biztosítók igényeinek felmérése, melyek nyomán a biztosítási szakma számára is kinyílik majd a tervezett innovation hub és regulatory sandbox.

Az MNB innovation hub és regulatory sandbox megoldásáról Szombati Anikó tart előadást november 16-ai konferenciánkon. Az utolsó helyek még kiadók, ne maradjon le róla!
Az MNB készített egy felmérést, hogy nyitottak lennének-e az emberek újszerű digitális szolgáltatások kipróbálására, amelyeknek még nincs meg a kidolgozott jogszabályi háttere.

Az eredmények szerint a lakosság 18 százaléka nyitott lenne erre, ami egyáltalán nem elhanyagolható piacnak számít.


Bár az életbiztosítási területen még mérhetetlenül alacsony az online értékesítés szerepe, az utasbiztosítások több mint 74 százalékát, a KGFB-nek 34 százalékát, a vagyonbiztosítás 18,4%-át, a Casco termékek 8,8 százalékát online kötik. Ebben segített az MNB 2015-ös online-értékesítési ajánlása. Illetve az MNB 2017-es felhő-ajánlása is előremutató, amely a felhők biztosítók általi használatának feltételeit rögzíti. Az adatok felhős tárolása lesz ugyanis komoly kockázatot jelenthet, ha nem megfelelően használják - emelte ki Windisch László.

Az MNB egy innovation hubot és regulatory sandboxot fog létrehozni, előbbi egy koordinált egyeztetés kerete lesz, míg utóbbin belül az általánostól eltérő, lazább szabályozói környezetet hozhatnak létre, amely egy kijelölt célcsoportnál alkalmazható majd.

Ha a szabályozott piacon (Regulatory Sandboxon) belül az MNB megismerte az új szolgáltatást, és minden rendben ment, akkor a hagyományos piacra léphetnek a cégek oly módon, hogy nekik is a már érvényben lévő szabályoknak kell megfelelni. Ez azt jelenti, hogy nem élvezhetnek szabályozásbeli előnyt a későbbiekben, ugyanakkor az új szolgáltatás kipróbálást különféle megkötések mellett, de lazább szabályokkal tehetik meg.

Idén ősszel és nyár végén mérték fel a finetch szektort, az MNB most fogja megkeresni a biztosítókat, az insurtech szektor következik a sorban. A MABISZ-on keresztül fognak kapni megkeresést a biztosítási szektor képviselői.


Windisch László a biztosítási piac általános felügyeleti értékelésébe kitért arra is, az MNB szerint van hely arra, hogy a szektor az ár-érték arány növelésére tegyen próbálkozást a lakásbiztosításoknál.

Az etikus csomag nem okozott sokkot, az eddigi hat hónapos tapasztalat alapján eddig a szabályozási keretrendszer nem hozott földrengésszerű változást. Az MNB arra számított, hogy a megmaradási idő nőhet az etikus életbiztosítási szabályok bevezetésével. Az MNB adataiból már látszik is, hogy nőtt a biztosítók megmaradási időre vonatkozó várakozása, így a kieső bevételeket a hosszabb megmaradási idő kompenzálhatja.

A nagy szabályozási kihívások között szerepel a PRIIPS és az IDD uniós szabályok bevezetése, ez az MNB-nek is kihívás, ugyanis több mint 200 oldal joganyag magyar szabályokba történő átvezetéséről van szó. Egyedi megoldások helyett nyílt kommunikációt várnak el a biztosítási szektortól, a megfelelést már a termékfejlesztésnél el kell kezdeni.

Az MNB innovation hub és regulatory sandbox megoldásáról Szombati Anikó tart előadást november 16-ai konferenciánkon. Az utolsó helyek még kiadók, ne maradjon le róla!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

A vállalatok számára kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. 

Tuti tippek a karácsonyi nagytakarításhoz! (x)

Hogy gyors és stresszmentes legyen. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium