Olyan fizetések jönnek Magyarországra, amilyeneket még nem láttál

2017. november 14. 14:41    
nyomtatás
 
A bolti mobilfizetésben lassabb folyamat lesz, ellenben az online fizetéseknél, internetes vásárlásnál illetve például egy közös ebéd számlájának szétosztásánál már a 2019 közepi indulás után el fognak terjedni az azonnali átutalási rendszerre épülő új fizetési megoldások. A bankok felkészülése az azonnali rendszerhez való csatlakozáshoz jó úton halad, a PSD2-vel kapcsolatban pedig januárra a megfelelés a cél, később pedig az üzleti lehetőségeket is megvizsgálják. Kelemen Bálinttal, a Budapest Bank IT vezetőjével beszélgettünk.

Kelemen Bálint is részt vesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Az utolsó helyek még kiadók, ne maradjon le róla!Az azonnali átutalás bevezetésével olyan mobilfizetési értéklánc alakulhat ki, amelyben a kártyatársaságok nem vesznek részt. A bankok ki fogják használni ezt a lehetőséget?

Kialakulhat ilyen értéklánc, de azt gondolom, hogy ez lassú folyamat lesz. Az azonnali fizetések 2019 közepétől lesznek elérhetők, nem hiszem, hogy a 2020-as évek eleje előtt komoly változások várhatók, és ezt leginkább a fizikai helyszíni fizetésekre értem. Ha valaki bemegy a boltba, a pénztárnál szinte mindenütt van fizikai fogadóeszköz, azaz POS-terminál, ami a kártyát fogadja el. Egészen addig, amíg nem jönnek elő olyan megoldással vagy a bankok, vagy a kereskedők - akár a pénztárgép is lehet ilyen eszköz -, amely képes az azonnali átutalást kihasználni, addig azt gondolom, hogy ez lassan fog elterjedni.

Olyan fizetések jönnek Magyarországra, amilyeneket még nem láttál


Az online oldal, vagyis az internetes vásárlás és fizetés az, ahol ez azonnal el fog terjedni, így ez már sokkal érdekesebb kérdés. Az azonnali rendszerben az új tranzakciós típus, a fizetési kérelem, illetve a másodlagos számlaazonosítókkal való utalás hoz majd új szolgáltatásokat. Ezek tipikusan azokban az élethelyzetekben lesznek hasznosak, amikor egy számlát el kell osztani, például amikor egy baráti társaság tagjai közösen fizetik az utazást vagy az éttermi számlát. Ilyen esetben a számlát nem kell több részben kifizetni, elég, ha egy ember fizet, majd fizetési kérelmeket küld a barátainak a megfelelő összegekről.

A Giro Zrt. év végéig szerződik majd le az azonnali átutalási rendszer szállítójával. Amíg nincsenek meg a konkrét paraméterei ennek a rendszernek, addig hogyan készülhetnek a bankok a csatlakozásra?

A bankoknál is folyamatban van már a saját szállító kiválasztása. Magát a működési elvet már ismerjük, de a végleges szabályokat még nem tették közzé. A bankok részéről elég lesz az idő, már a Budapest Bank is készül a csatlakozásra: jelen pillanatban is dolgozunk az azonnali fizetési megoldásunkon. Ez komoly projekt, folyamatosan együtt kell működnünk a Giróval, erről fog szólni a 2018-as év. Ha ez jó ütemben zajlik, akkor nem akadály, hogy még nincsenek meg a végleges paraméterek és a szállítók. Az a fontos, hogy folyamatos párbeszéd alakuljon ki a Giro és a bankok között.

A PSD 2 bevezetésével újfajta fizetési szolgáltatók is megjelenhetnek (PISP), amelyek a bankokhoz kapcsolódva indíthatnak fizetési tranzakciókat. Ugyanakkor akár a bankok is lehetnének ilyen szolgáltatók. A bankok látnak-e például ebben jó lehetőséget, vagy csak a PSD 2 megfelelés kipipálásaként tekintenek az új irányelvre?

Meg kell különböztetnünk a rövid és hosszú távot. Januárra a megfelelés az elsődleges cél, de azt is látni kell, hogy mindenki elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne kihasználni a lehetőségeket. Gondolok itt a bankokra és a fintech cégekre is, legyenek magyarok vagy európaiak. Úgy vélem, a digitalizációra irányuló fejlesztések elkerülhetetlenek, beépítettük a stratégiánkba is, kiemelten kezeljük. A változásokra történő gyors reakció és ezzel együtt az innovatív megoldások akár komoly versenyelőnyt is jelenthetnek, így komolyan kell ezeket venni.

Alapvetően abban hiszek, hogy fintech cégek banki partnerrel közösen nyújtanak fizetési szolgáltatást, de elképzelhetőnek tartom, hogy lesz olyan bank, amelyik önállóan próbál majd ilyen szolgáltatásban gondolkodni. Ami még fontos lesz a bankoknak, hogy a nagy technológiai cégek (Google, Facebook) beszállnak-e erre a területre: ez érdekes versenyhelyzetet teremthet a jövőben.

Milyen egyéb alternatív fizetési megoldás várható a magyar piacon a következő időszakban?

A magyar piacon az érintéses mobilfizetések elterjedése hozhat fontos változást. A Budapest Bank is rendelkezik SIM-alapú mobilfizetési megoldással, illetve több banknak van HCE alapú megoldása. A bolti mobilfizetésen túl az azonnali rendszeren az előbb említett fizetési kérelem és az alternatív azonosítók alkalmazásával online irányba is elmozdulhatnak a bankok. Hogy melyik bank milyen megoldással fog kijönni a piacra, illetve az új irányelvnek köszönhetően megjelenő fintech cégek milyen hatással lesznek a teljes bankszektorra, és melyik piaci szereplő használja ki leghatékonyabban az együttműködés nyújtotta lehetőségeket, az a 2018-19-es év nagy kérdése lesz.

Kelemen Bálint is részt vesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Az utolsó helyek még kiadók, ne maradjon le róla!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Ez lehet a következő magyar informatikai sikersztori? (x)

Ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a cégek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium