Előfizetői tartalom

Kétségek között a befektetők - Mikor érdemes részvényt venni?

Portfolio
A tapasztalt, főleg értékalapú befektetők előszeretettel használják az ún. Shiller P/E rátát ahhoz, hogy a részvénypiacok értékeltségéről átfogó képet kapjanak. A mutató nagy előnye, hogy a profitokban mutatkozó volatilitást kisimítja, a Deutsche Bank közgazdásza ugyanakkor a napokban írt levelében felhívta a figyelmet, hogy a Shiller P/E rátának így is több hiányossága van, ennélfogva korrekciókra szorul. Jelenleg a Shiller P/E és a piaci szereplők körében leggyakrabban alkalmazott 12 havi előretekintő P/E eltérő képet fest az amerikai részvénypiacról: az előbbi jelentősebb felülértékeltséget, míg az utóbbi alulértékeltséget tükröz a hosszú távú átlagos értékhez képest. Korábbi vizsgálódásaink alapján a befektetőknek érdemesebb lehet a 12 havi előretekintő P/E rátára támaszkodni, ez ugyanis a múltban hatékonyabban tudta azonosítani a félreárazásokat.

A tőkepiacokon otthonosan mozgó befektetők körében az egyik legnépszerűbb, és talán a legmegbízhatóbbnak vélt értékeltségi mutató az ún. Shiller P/E ráta, mely a Yale Egyetem közgazdászáról, Robert Shillerről kapta a nevét. Ezt gyakran ciklikusan kiigazított P/E rátának is hívják (CAPE), számlálójában ugyanis az S&P 500 inflációval indexált értéke, nevezőjében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés