Előfizetői tartalom

Megszólalt a sztárközgazdász: itt kell keresni az olcsó részvényeket!

Portfolio
Ha az értékteremtés szempontjából vizsgáljuk a vállalatok döntéseit, akkor általánosságban elmondható, hogy az a projekt, ami kevesebbet hoz a konyhára, mint a tőke költsége, nem a részvényesek pénzének megfelelő felhasználási módja. Ebből az következne, hogy a pénzügyi piacok jutalmazzák az értékteremtést, míg az értékrombolást büntetik. De időnként a piacoknak megvan a saját elképzelésük és néha olyan cégeket jutalmaznak, amelyek helytelenül döntenek, a jó döntéseket hozókat pedig büntetik. Aswath Damodaran most a világ részvénypiacainak értékeltségét veszi szemügyre legújabb blogposztjában, keresve a fundamentumok és az árfolyamok közötti inkonzisztenciákat.

Ami fontos, hogy nem szabad az árat és az értéket szinonimaként használni, hiszen más-más mozgatja őket, más kell a megértésükhöz. Az érték alapú befektetők akkor vesznek egy vállalat részvényéből, ha az árfolyam alacsonyabb, mint amit fair értéknek gondolnak. Ezzel szemben aki az árazást figyeli, akkor vesz meg egy részvényt, ha az olcsónak tűnik a peer grouphoz képest....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés