Előfizetői tartalom

A magyar devizahiteles ügytől rettentek meg a románok

Portfolio
Magyarországhoz hasonlóan Romániában is rekord alacsony kamatokkal lehet a helyi fizetőeszközben lakáshitelt felvenni. A korábban népszerű euróhiteleket hanyagolják a háztartások, a lejhitelek kihelyezése viszont decemberben 90%-kal emelkedett - írja a Bloomberg. Romániában kiterjedt állami garanciaprogram segíti a lakáshitel-felvételt.

Októberben a román kormány megváltoztatta az első lakásvásárlók számára érvényben lévő, immár 4,2 milliárd dollárnyi garanciát tartalmazó (eddig közel százezer ügyfél által igénybe vett), négy éve futó garanciaprogramot. A változás értelmében az euróhitelekre nem, csak a lejhitelekre vállalni garanciát. Ráadásul a román jegybank 3,75%-ra csökkentette az alapkamatot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés