Előfizetői tartalom

Felrúgták a banki megállapodást - Nagy pofon az OTP-nek

Portfolio
A Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodást felrúgva nem felezi meg jövőre a kormány a bankadót, és duplájára emeli a tranzakciós illeték mértékét - derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai bejelentéséből. A kormány ismét a bankokon veri el a port, aminek a banki hitelezési képesség és a befektetői bizalom ismételt megsértésével súlyos következményei lehetnek a reálgazdaságban. Az OTP esetében az elemzők többsége már kalkulált a különadó 2013-as lefelezésével, ezért a piaci szereplők többségét hideg zuhanyként érte a bankadó szinten tartása. Az OTP a vártnál magasabb jövő évi különadó negatív eredményhatásával együtt is a régió egyik legolcsóbb bankja, kérdés, a befektetői bizalom mennyire erodálódik a kormány lépéseit követően. A bank árfolyama közel 4 százalékos eséssel reagált a hírre.

Hogy volt eddig, és hogy lesz? Az eddig ismert információk alapján a kormány jövőre felezte volna a banki különadót az ideihez képest, így 72 milliárd forint befizetését remélt ettől jövőre. További 153 milliárd bevételt tervezett tranzakciós illeték formájában, amelyből 123 milliárd a júliusban bejelentett 0,1%-os tranzakciós illetékből, 30 milliárd forint pedig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés