Előfizetői tartalom

Fordított konszolidáció, kettészakadt magyar bankrendszer

Marsi Erika, Nemzetközi Bankárképző Központ
Egy évvel ezelőtt azt a címet adtuk az elemzésünknek, hogy "A bankrendszer takaréklángon, de elég ez a gazdasági növekedéshez?". Azóta bebizonyosodott, hogy nem elég, sőt azóta sikerült a helyzeten rontani is. A végtörlesztéssel úgy szenvedett el a bankrendszer 360 Mrd Ft veszteséget, hogy a fizetési problémákkal küszködő ügyfelek helyzete nem javult, sőt az árfolyamok következtében még romlott is. A tulajdonosok tőkeemeléssel finanszírozták ezt a veszteséget, amit így egy fordított konszolidációnak is tekinthetünk. A helyzetből adódóan a plusz tőke azonnal el is veszett, vagyis nem szolgálhatta az aktivitás bővülését. Mindeközben a stagnálás a portfólió további romlásával is párosult, különösen a vállalati szektorban. A korábbi években egységes teljesítményt felmutató bankrendszer kettészakadt, maradt néhány viszonylag jó eredményt - sokszor egyedi okokra is visszavezethető - felmutatni tudó bank, míg a többség csak számottevő veszteséggel tudta átvészelni a tavalyi évet.

Aktivitás. Az év végi és év eleji végtörlesztés eredményrontó és értékvesztés hatása, a devizaárfolyamok volatilitása - mely az egyedi bankok különböző devizaszerkezete minden bankot másként érint - és a bankadó korrekciók miatt egyre nehezebb értékelni, hogy ténylegesen merre is tart a bankrendszer. Annyi azonban bizonyos, hogy a 2011 a pénzügyi szektor életében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés