Előfizetői tartalom

Jól állják a magyar bankok az ütéseket

Portfolio
Kezelhető méretű sokkot jelent a magyar bankszektor stabilitása szempontjából a forint történelmi mélypontra gyengülése és a többéves hozamcsúcs. A bankok jövedelmezőségét és ezzel hitelezési képességét azonban több csatornán keresztül is rontja a tartósan gyenge forint, csakúgy, mint az állampapírok drasztikus hozamemelkedése. Az MNB legutóbbi stressztesztje 329 forintos euró- és 275 forintos frankárfolyam mellett vizsgálta meg, mi történik a bankokkal stressz esetén, és a közelmúltban a PSZÁF is összefoglalta az árfolyamkockázatok hatásait. A tények ismeretében nem racionális megtakarítói döntés egy vélt instabilitás miatti esetleges betétfelvétel.

"Kis valószínűségű, igen súlyos, de nem elképzelhetetlen" forgatókönyvet vizsgált meg legutóbbi, novemberben közzétett stressztesztjében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A stressz forgatókönyv a kedvezőtlen reálgazdasági változók mellett olyan feltételezéseket is tartalmaz, mint a jelenleginél csak némileg magasabb euró- (329 forint), és frank-árfolyam (275 forint), valamint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés