Előfizetői tartalom

Kiknek éri meg a végtörlesztés? - 200 milliárdos veszteség érheti a bankokat

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank szakértői alap forgatókönyvként azzal számolnak, hogy az érintett kör (hitelállomány szerint) mintegy 15-20%-a tud élni a kedvezményes árfolyam melletti végtörlesztés lehetőségével, de amennyiben 12-13% körüli maradnak hitelkiváltást segítő forintalapú hitelek THM-jei, akkor ez az arány nem jön össze - hangzott el a jegybank pénzügyi stabilitási jelentését ma bemutató sajtótájékoztatón. A jegybank kalkulációi szerint alap forgatókönyvként mintegy 207 milliárd forintos veszteséggel kell szembe nézniük a bankoknak a végtörlesztés miatt és a részvételi arány minden 10%-pontos emelkedése mintegy 100-150 milliárd forinttal emelné a veszteség mértékét.

A pénzügyi stabilitási jelentés főbb üzenetei:Kapcsolódó cikkünk2011.11.02MNB: jelentősen visszafoghatják a bankok a hitelaktivitásukatBalás Tamás, a pénzügyi stabilitási szakterület vezető közgazdasági elemzője a pénzügyi stabilitási jelentés főbb üzeneteinek összefoglalója kapcsán a végtörlesztési témánál az alábbiakra hívta fel a figyelmet: - várhatóan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés