Előfizetői tartalom

Profitban szegény évtized előtt állnak a bankok

Portfolio
Miközben örömteli, hogy a bankok tőkehelyzete tovább javult 2011-ben, a portfóliók kockázatának csökkentése és a tőkeellátottság növekedése a tőkearányos profit visszaesésével jár együtt. Mivel a banki eredmények - különösen Európában és Amerikában - elmarad a befektetők által elvárttól, a fejlett országok bankjainak piaci értéke a könyv szerinti érték alá esett. A banki eredményesség javításához rendkívül nagymértékű költségcsökkentésre lenne szükség a McKinsey friss bankpiaci elemzése szerint, de rövidtávon a kamatszint emelkedése is sokat segítene.

Stabilabbak a bankok A bankok a válságot megelőző időszakhoz képest jelentősen javítottak tőkehelyzetükön. 2007 óta 2000 milliárd dollárral növelték alapvető (Tier 1) tőkéjüket, ami 57 százalékos növekedésnek felel meg. A bankok eszközei ezen időszak alatt 25 százalékkal, 17 ezermilliárd dollárral nőttek, miközben a kockázattal súlyozott eszközök értéke ettől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés