Előfizetői tartalom

Földönfutóvá válnak a dúsgazdag bankárok?

Szabics András Zsolt
Kevesen hitték volna Portugáliában, hogy a 145 éves múltra visszatekintő bankárdinasztia hetek leforgása alatt jut a tönk szélére, de most ez is bekövetkezett. Az Espirito Santo család 1869-ben indult világhódító útjára, az egyszerű valutaváltóból kinőtt birodalom Európa mellett Dél-Amerikában és Afrikában is komoly iparági pozíciókat szerzett az évtizedek során. Az üzlet virágzásához kellett az is, hogy a diktatúra időszakában a megfelelő oldalon álljanak, de a család a szegfűs forradalom utáni államosítást és a száműzetést is túlélte. Nagy kérdés, hogy mit tudnak tenni akkor, amikor a család legendás alakjáról, Ricardo Salgadoról kiderül, hogy vélhetően a jogszabályok folyamatos megszegésével az egész család jövőjét sodorta veszélybe.

Sokan hallhattak az utóbbi hetekben a portugál Banco Espirito Santoról, amely a híres bankárdinasztia, az Espirito Santo (magyarul Szentlélek) család tulajdonát képezi, és jelenleg is azon van, hogy a teljes összeomlást valahogy elkerülje. Annál kevesebbet lehet viszont tudni magáról a családról, amelynek a túlzott kockázatvállalása és fokozatos szabálytalanságai oda vezetettek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés