Előfizetői tartalom

Magyar vállalkozók tömegeit érinti a ciprusi káosz

Szabics András Zsolt
Az összeomlás szélére sodródott Ciprus az utóbbi 10 évben főként a magyar vállalkozók körében volt nagyon népszerű a kedvező adókörnyezete miatt. Az ország a címlapokra úgy került fel, mint az adócsalók fellegvára, de a magyar ügyfelek esetében inkább legális útvonalak voltak a kedveltek. Egy ciprusi cég fenntartási költségei alapján kijelenthető, hogy a bankoknál lévő magyar vállalati számlákon 100 ezer euró feletti összegeket helyeztek el. A kint lévő cégek számát megnézve akár több ezer céget is érinthetnek a két legnagyobb bank problémái, a fő kérdés az, hogy hova vigyék át a céges pénzüket. Ha a jogbiztonságba vetett bizalom erősebb lenne itthon, akkor nagyon sok cég Magyarországot választaná, viszont a bizonytalanság miatt a cégek inkább Máltára, Hollandiába, Dániába vagy éppen Luxemburgba tehetik át a székhelyüket.

Előszeretettel használták a cégek a ciprusi struktúrákat A globalizálódott világunkban számos cég szembesült azzal a problémával, hogy a különböző országokban keletkező bevételeit és jövedelmeit miként tudja a csoport számára hatékonyan menedzselni, az offshore központok éppen erre építve tudtak olyan nagy szerepre szert tenni az utóbbi évtizedben. A cégek többsége...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés