szerző

Jóárasítás a Telekomnál - Érdemes már beszállni?

2017. május 19. 10:52    
nyomtatás
 
Nem könnyű a Telekom befektetők élete. Azt még megemésztenék, hogy egyre kisebb a vállalat, az energia kiskereskedelem beszántása és a montenegrói leánycég eladása után a korábbinál kisebb lett a cég, és nem nagyon látszik olyan katalizátor, ami miatt a következő években érezhetően nőne a bevétel és a profit. De hogy még az osztalékot sem emeli a Telekom, és be kell érniük 25 fointtal, miközben lenne tér magasabb osztalék kifizetésére? Ezt már nehezen bírják, sokan bedobták a törölközőt, február közepe óta 13 százalékot esett, és ezzel izgalmas beszállási pont közelébe ért az árfolyam. Összegyűjtöttük, hogy miért nem szeretik a Telekom részvényeit a befektetők, és hogy hol érdemes már venni a papírokból.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mi a baj a Telekommal?


Még nem jön a Digi, de...
A Digi IPO prospektusában szúrtuk ki, hogy a magyarországi mobilpiacra csak 2018-ban vagy még később lép be a cég, ami alapvetően jó hír a magyarországi távközlési cégeknek, így a Magyar Telekomnak is, hiszen korábban arról volt szó, hogy a Digi már idén márciusban elindul. A sztori azért fontos, mert reális forgatókönyv az, hogy a Digi alacsony árakkal szerezne gyorsan piaci részesedést, ezzel alaposan belemarva a Telekom, a Telenor és a Vodafone bevételeibe, profitjába. Egyelőre tehát nem jön a Digi, de gyakorlatilag már nincsen olyan negyedéves Telekom jelentés, amiben a menedzsment ne mondaná el az új mobilszolgáltató piacralépésével kapcsolatos aggodalmait. A Digi belépése Damoklész kardjaként lebeg a Telekom felett, nyilván a befektetők is aggódnak emiatt.

Nincs növekedés
Nagyon úgy tűnik, hogy a Telekom most már se nem osztaléksztori, se nem növekedési sztori. Utóbbival kapcsolatban az elemzői előrejelzéseket érdemes elővenni, az alapján pedig sem a bevételek, sem az EBITDA nem nő a következő években, nem látszik az a katalizátor, ami miatt emelkedésre számíthatnánk, miután montenegrói leánycégét is eladta a Magyar Telekom, az akvizíciók valószínűsége is inkább csökkent, vagyis sem organikusan, sem felvásárlásokon keresztül nem várható növekedés a Telekomnál.

Zsugorodik a cég
Az elmúlt években rendszeresen felröppentek pletykák azzal kapcsolatban, hogy a régióban vásárolna nagyobb telekom céget a Magyar Telekom, Magyarországon pedig korábban az Invitelt is szóba hozták a Telekommal, ezek azonban nem valósultak meg. Sőt, a magyar cég kivonult Montenegróból, vagyis tovább zsugorodott a Telekom, az energia kiskereskedelem fokozatos leépítése után ez volt a következő olyan lépés, amivel jelentősen csökkentek a cég bevételei.

Borúlátó a menedzsment
Zsinórban második negyedéve kénytelenek azt olvasni a befektetők a Telekom gyorsjelentésében, hogy a menedzsment sok dolog miatt aggódik, többek között a Digi piacra lépése, de a Digi nélkül is erős verseny, az EU roamingdíjak csökkenése, a feltöltő kártyás SIM-ek regisztrációjának közelgő határideje az, ami miatt óvatos a menedzsment, nyilván ez sem nyugtatja meg a befektetőket.

25 forint az osztalék
Ez a befektetők legnagyobb fájdalma. Két év kihagyás után tavaly részvényenként 15, idén pedig 25 forint osztalékot fizetett a Telekom, az elemzők és a befektetők is arra számítottak, hogy évről-évre emelkedik majd az osztalék, és lassan visszakúszhat majd 50 forint közelébe. Ezek a remények foszlottak szerte idén februárban, amikor a Telekom menedzsmentje bejelentette, hogy az idei eredmény után is csak 25 forint osztalék kifizetését javasolja. Az elemzők átlagosan 32 forinttal számoltak, jókora meglepetés volt a 25 forintos bejelentés. Ráadásul a menedzsment május közepén sem változtatott ezen a terven, annak ellenére, hogy 1. a Digi nagy valószínűséggel idén már nem lép be a magyar mobilpiacra, 2. a szabad cash-flow idén is 50 milliárd forint felett alakulhat, 3. az eladósodottság (37%) bőven a menedzsment 30-40 százalékos komfortzónájában van. Tehát se növekedés, se növekvő vagy kiemelkedően magas osztalék.

Lekerült az osztalékszelvény, elfogyott a türelem
Részben ezzel függ össze, hogy a befektetők nagy része még megvárta az osztalékfizetést, azóta viszont öntik a papírokat, annak ellenére esett a Telekom árfolyama az elmúlt három napban, hogy a vállalat a munkavállalói részvényprogramjához folyamatosan vette a részvényeket.

Mi ad okot az optimizmusra?


Egyre olcsóbb
A Telekom papírjai kifejezetten olcsók, ha a távközlési cégeknél legnépszerűbb, EV/EBITDA mutatót használjuk, ez alapján ugyanis az elmúlt napok esését követően az egyik legolcsóbb európai telekom cég a Magyar Telekom.

Jóárasítás a Telekomnál - Érdemes már beszállni?


Ráadásul ha a menedzsment 25 forintos osztalék-előrejelzéséből indulunk ki, akkor osztalékhozam alapon is az egyik legvonzóbb cég a Magyar Telekom.

Jóárasítás a Telekomnál - Érdemes már beszállni?


Fontos szint közelében az árfolyam
A technikai kép is izgalmas, nagyon távolról nézve fontos szint közelébe esett az árfolyam, innen könnyen elindulhat egy nagyobb emelkedés, ennek első jeleit láthatjuk ma. 450 forint körül húzódik egy egy 2013 vége óta formálódó trendcsatorna alsó széle, ez nyújthat támaszt az árfolyamnak, ennek a közelében érdemes vételi pozíciókat nyitni.

Az osztalékszelvény vágása után már a második rés alakult ki a Magyar Telekom árfolyamgörbéjén, és egyelőre nem látni még fordulásra utaló jeleket, és ezt még tetézi a nemzetközi részvénypiaci korrekció is. Ezért érdemes az elemzést a hetes grafikonnal kezdeni, ahol jól látható, hogy a 2013 vége óta tartó emelkedő csatornában zajlik a kereskedés, és jelenleg a csatorna alsó szára (ennek értéke jelenleg 450 forint) felé közelít az árfolyam. Más kérdés, hogy a hetes RSI indikátor a 40-50-es zónába ért, és mint az elmúlt 3 évben mindig, könnyen lehet, hogy ez a tartomány fogja megtámasztani az árfolyamot, és újra északnak tud indulni az árfolyam. Ebben még a mozgóátlagok is segítséget nyújthatnak, mert bár jelenleg az 55 hetes mozgó alatt van az árfolyam, több esetben ez a korrekciók végét jelölte ki 2015 óta. Ezek alapján a hosszú távú kép optimizmusra ad okot a 450 környékén, ettől lejjebb már csak a 430 forintos erős támasz szint van.

Jóárasítás a Telekomnál - Érdemes már beszállni?
Klikk a képre!


Napos grafikonon szemlélve az eseményeket a két tátongó rés természetes ellenállásként funkcionál, így addig, ameddig az osztalékvágás miatt nyitva maradt rést nem kezdi el betölteni a Telekom, addig érdemi fordulatra nem sok esély van, pláne, hogy a 200 napos mozgóátlag is réssel esett el, és az 55 napos is lefelé tart, és az RSI indikátorban is felülről már az 50-es szint megakasztotta az emelkedési próbálkozásokat. Ez alapján fontos szempont lenne a rés betöltése és 485-490 forint fölötti záróárfolyam, mert akkor a korrekciót befejezettnek tekinthetnénk. Jelenleg a 475-485 forintos szint ellenállásként funkcionál.

Jóárasítás a Telekomnál - Érdemes már beszállni?
Klikk a képre!Címlapkép forrása: MTI, Kovács Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium