Túl nagyra nőttek a feszültségek a Volkswagennél

2017. október 13. 11:00    
nyomtatás
 
  • Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a feszültség a VW konszernen belül
  • A cégvezetés úgy kezelné a problémát, hogy a korábbinál sokkal jobban elkülöníti egymástól a cégcsoport márkáit


Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Új fókusz


Úgy tűnik, tényleg nagy hullámokat vetett a Volkswagen konszernen belül az anyamárka Volkswagen és a Skoda közötti feszültség, és az autógyártó csoport menedzsmentje komolyan foglalkozik egy olyan megoldással, amellyel ki lehetne békíteni a csoporttagokat. Tegnap este Matthias Müller, a konszern vezérigazgatója 400 topmenedzser előtt Wolfsburgban beszélt a VW új stratégiájáról, amelynek lényege, hogy a volumenmárkákat, a Volkswagent, a Skodát és a SEAT-ot a korábbiaknál jóval inkább elkülönítenék, és 14 vásárlói csoport alapján új fókuszt határoznának meg a márkáknak az európai autópiacon.

A legnagyobb kihívás az, hogy tökéletesen lefedjük a piacot, miközben tiszta célpiacokat határozzunk meg az egyes márkáknak,
mondta Müller.
Természetesen extrém kihívás az, hogy kormányozzuk ezt az óriási hajót, miközben figyelembe kell vennünk a csoporton belül a különböző érdekeket is,
tette hozzá a vezérigazgató.

A következő lépés az lesz, hogy a VW csoport a prémium márkát is jobban elszeparálja, a stratégiát pedig Európán kívülre is kiterjesztik. Ezzel párhuzamosan a hatékonyságot is tovább javítanák a prémium márkáknál, a jövőbeni elektromos autók gyártásához használt PPE platform segítségével jelentősen lefaragnák a fejlesztési költségeket a Porschénál és az Audinál.

Előzmények


A múlt héten írtunk róla, hogy az elmúlt években a Skoda olyan sikeres lett, hogy a Volkswagen vezetői és a szakszervezeti vezetők már arról beszélnek, meg kellene szűntetni a cseh autógyártó kivételezett helyzetét (fizessenek magasabb díjat a VW csoport technológiájának használatáért) a csoporton belül, és a Skoda gyártásának egy részét át kellene csoportosítani Németországba, hogy a Volkswagen üzemeinek kihasználtsága emelkedjen, és ne legyen szükség létszámleépítésre az anyacégnél. Csehországban már a legmagasabb szinten foglalkoztak az üggyel, a cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka találkozott is a Skoda vezetőivel és az ottani szakszervezeti vezetőkkel is, hogy kiderítse, mekkora veszélyben van a csehországi gyártás.

A héten megnyugtató hírek érkeztek a Skoda csehországi jövőjével kapcsolatban, a Skoda vezérigazgatója, Bernhard Maier azt mondta, Csehország lesz továbbra is a Skoda gyártási központja, és azt tervezik, hogy az elmúlt hónapok 3000 fős létszámbővítésén felül további alkalmazottakat vennének fel, mivel a mostani modellek olyan keresettek, hogy a gyártás csúcsra pörgött. Maier azt mondta, hogy a Skoda csak a keresletben mutatkozó csúcsok idején venné igénybe a Volkswagen kapacitásait, a csehországi gyárak maradnak az elsődleges kapacitások. És hogy mi lesz a Volkswagen által kifejlesztett technológia (pl. az MQB platform) használatáért fizetendő díjjal? Ezzel kapcsolatban Maier azt mondta, nem látja szükségesnek, hogy változtassanak az összegen.

Emelkedik az árfolyam


A konszernen belüli feszültségek nem viselték meg a Volkswagen részvényeit, az elmúlt másfél hónapban 15 százalékot emelkedett a Volkswagen árfolyama.

Túl nagyra nőttek a feszültségek a Volkswagennél


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium