Előfizetői tartalom

Vadászat olcsó részvényekre - Létezik csodafegyver?

Gayer Attila, CFA
A gyakorlatban többféle módszer létezik annak megállapítására, hogy egy adott részvény, vagy a tőkepiacok olcsónak, vagy éppen drágának számítanak, érdemes azonban feltenni a kérdést, hogy vajon melyik vezet a legmegbízhatóbb eredményre. Az alábbiakban leteszteltük a befektetők által a gyakorlatban legtöbbször használt értékeltségi mutatók hatékonyságát az amerikai részvénypiac esetében a rendelkezésre álló hisztorikus adatok alapján, hogy tisztában legyünk azzal, melyik, mennyire jól jelzi előre a jövőbeli tőzsdei hozamokat. Ezek alapján pedig igyekeztünk valamiféle következtetést levonni, hogy vajon érdemes-e most bevásárolni a tengerentúli részvényekből. A kapott eredmények azt mutatják, hogy egyelőre inkább a kivárás javasolt a befektetőknek.

Hogy fest az amerikai részvénypiac?. Elsőként a piaci szereplők által leggyakrabban használt 12 havi előretekintő P/E rátát néztük meg, mely a jelenlegi szinteken az amerikai részvénypiac alulértékeltségét tükrözi, a hosszú távú átlaghoz képest ugyanis 15%-os diszkont figyelhető meg.A 12 havi előretekintő P/BV hányadost alapul véve hasonló következtetést vonhatunk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés