Előfizetői tartalom

Beindult az RFV - Meddig tarthat a lendület?

Sándor Dávid
A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása jó ideig nyomás alatt tartotta az RFV árfolyamát, azonban az utóbbi napokban mintha kezdenének ismét magukra találni a papírok. A türelmes befektetőknek mindenképp érdemes nagyobb figyelemmel lenni a fundamentális szemmel alulárazottnak tűnő részvényekre. A társaság által eddig elnyert projektek cash flow termelő képessége alapján 8173 forintos 2011 végi reális árfolyam adódik a papírokra (15%-os likviditási diszkont mellett), mely az újabb projektek elnyeréséig egyfajta alsó korlátként kell, hogy funkcionáljon az árfolyamban. Amennyiben a következő három évben a társaság képes lesz minden évben egy nagyobb és egy közepes méretű projektet elindítani, úgy további felértékelődési potenciált tartogatnak a papírok. Mivel az RFV menedzsmentje a régiós terjeszkedést illetően nagy tapasztalatokkal bíró személyekkel bővült, megtörtént a további növekedést megalapozó szervezetfejlesztés, és a továbbra is nagy potenciállal kecsegtető romániai piacon sikeresen debütált a társaság, indokoltnak tartjuk a jelenleg látható növekedés folytatódását árazni az RFV esetében. A legnagyobb kockázatot a beruházásokhoz szükséges finanszírozási háttér előteremtésében látjuk, így az új projektekkel kalkuláló szcenáriónál három esetben (csak kötvénykibocsátásból, csak részvénykibocsátásból, kötvény és részvénykibocsátásból egyaránt finanszíroz a társaság) is megvizsgáltuk a papírok értékét. Ezek alapján, a 15%-os likviditási diszkontot feltételezve 14 116 forintos 2011 végi reális árfolyam adódik a részvényekre. A finanszírozási kockázatok mellett a cég zömében önkormányzati ügyfeleinek esetleges nemfizetési kockázatával is tisztában kell lenniük a befektetőknek, míg a papírok árfolyamalakulásának tekintetében jelenleg a legnagyobb kockázatot a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelenti.

Tervek, finanszírozás, menedzsment. Az RFV 10 évvel ezelőtt, energia megtakarításból megtérülő beruházásokba kezdett. Az akkor még tipikusan ESCO típusú, jellemzően rövidtávú energiahatékonyság növelő beruházásokkal foglalkozó cég, mára a távhőpiacon komplex szolgáltatást vállaló, azaz beruházó, fejlesztő és hosszútávon üzemeltető piaci szereplővé vált....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés