Előfizetői tartalom

MOL: hosszú idő után várakozás felett

Portfolio
Több mint egy év elteltével tudott ismételten a várakozások feletti eredményről beszámolni a MOL (15.7 mrd Ft 26%-kal a konszenzus felett). A hazai olajcég a tavalyi év legmagasabb belső teljesítményével zárta a negyedik negyedévet. Az eredmény javulás elsődleges okai; a éven belül csökkenő trend a gázveszteségeket illetően, 5 mrd Ft-os eredmény részesedés értékesítésen, növekvő termékértékesítés és pozitív pénzügyi profit. Több mutatót illetően is határozott javulás érzékelhető a MOL gazdálkodásában; az üzemi cash flow 44.9 mrd Ft volt, szemben az első három negyedév 17 mrd Ft-os összesített értékével. Az eladósodottság 48%-ról 42%-ra csökkent a pozitív cash flow hatására három hónap alatt. A gyorsjelentés negatív meglepetése, hogy veszteséges volt az utolsó negyedévben a Slovnaft. Bár az árfolyamot feltehetően változatlanul a gázüzletág értékesítése körüli fejlemények fogják mozgatni, a beszámoló mérsékelt pozitív hatást fejthet ki. Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató a gázüzletágat érintően kiemeli: "Az adatszoba nyitva áll és folyik az értékesítési eljárás. Bár az elmúlt negyedévben a várható gázveszteségre vonatkozó becslésünk továbbra is érvényben van, pozitív fejlemény, hogy a veszteség csökkenő tendenciát mutat".

Működési környezet A MOL gazdálkodási feltételeiben jelentős változás a negyedik negyedév során nem következett be. Az olajár csökkenése folytatódott, a világpiaci árak a szeptember 11-i események következtében 23.4%-kal csökkentek az utolsó három hónapban. A feldolgozás kereskedelem működési hatékonyságát jelentősen befolyásoló finomítói árrésben számottevő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés