Előfizetői tartalom

Járai: a kamatemelés elérte célját

Portfolio
A rendelkezésre álló eszközök segítségével az MNB igyekszik mindent megtenni, hogy a kitûzött inflációs célok teljesüljenek - állította Járai Zsigmond jegybankelnök mai sajtótájékoztatóján. Az MNB vezetõje szerint az idei év végére az inflációs ráta 5-5.5%-ra mérséklõdik, jövõ év végére 3.5% körüli pénzromlásra lehet számítani. Járai a tegnapi kamatemeléssel kapcsolatosan elmondta, hogy a szigorításra azon kockázati tényezõk felerõsödése miatt került sor, melyek veszélyeztették a következõ évi célkitûzés teljesülését. Itt elsõsorban a gyors bérnövekedésre, a növekvõ importált inflációra, az olajárak növekedésére kell gondolni. Az áprilisi inflációs adat (6.1%) önmagában nem indokolt volna jegybanki kamatlépést.

Az infláció csökkentésére az MNB elnöke szerint több okból is szükség van. Egyrészt alacsonyabb inflációs szintnél jóval könnyebb a gazdasági kalkulálhatóság, alacsonyabb a bizonytalanság, kisebbek az indokolatlan gazdasági és társadalmi feszültségek. Másrészt a hosszú távú célok között szereplõ euró bevezetése is ennek a törekvésnek a szükségszerûségét erõsíti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés