Előfizetői tartalom

MOL: történelmi csúcson a cash flow, konszenzus feletti eredmény a kisebb céltart. miatt

Portfolio
Alapvetően kedvező gyorsjelentést tett közzé a MOL 2002 utolsó negyedévére vonatkozóan. A nettó eredmény az elemzők által várt közel 4 mrd Ft-os értékkel szemben 11 mrd Ft lett, ez azonban főként (1) a pénzügyi tételeknek köszönhető és (2) a korábban bejelentettnél 9 mrd Ft-tal kisebb céltartalék képzésnek. Üzemi szinten 8 mrd Ft elmaradás tapasztalható a konszenzustól. A negyedév legpozitívabban értékelhető tényezője azonban nem a 11 mrd Ft-os nettó profit, hanem a 92 mrd Ft-os (!!!) negyedéves üzemi cash flow, mely feltehetően történelmi csúcs. Az egyszeri tételként elszámolt 15 mrd Ft-os létszámleépítéshez kapcsolódó céltartalék nélkül a nem szabályozott üzletágak teljesítménye ismételten növekedést mutat, köszönhetően elsősorban a kutatás-termelés ágazat növekvő profitjának. A gyorsjelentés negatívuma a feldolgozás-kereskedelem üzletág hatékonyságának relatív visszaesése, melynek éven belüli elmozdulását az utolsó három hónapban a finomítói marginok és a forint árfolyam változásának egyenlege nem indokolja teljes mértékben – megítélésünk szerint, s ezzel a társaság korábban nemzetközi szinten is bámulatba ejtő üzletági teljesítménye az utolsó negyedévben átlag alatti elmozdulást mutat.

Pozitívumok. Döbbenetes cash flow és javuló belső teljesítmény A nem szabályozott üzletágak (földgáz üzlet nélküli divíziók) teljesítménye közel két és fél évnyi csökkenés után ismételten emelkedést mutat, mely jelen esetben elsősorban a kutatás-termelés divízió kedvező teljesítményének tudható be (olajár emelkedése). A földgáz üzletág...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés