Előfizetői tartalom

Spekulánsok figyelmébe: az orosz rulett folytatódik

Portfolio
Feltehetően a magyar spekulánsok egy része is emlékszik a Marconi-ra, az angol távközlési eszközgyártóra, melynek részvényei percek alatt az aktuális mélypontról 88%-ot estek annak következtében, hogy a vállalat elismerte 4 mrd USD értékű adósságállomány kifizetésének kétességét. A részvény 2002 tavaszán többször is a legforgalmasabb papír volt a londoni börzén, köszönhetően a spekulánsok rohamának. A második felvonás tegnap kezdődött el. A társaság átalakult, a hitelezők részvényesekké váltak, minden korábbi részvényes 599 papírjáért 1 új részvényt kapott. A várakozásoknál kedvezőbb árfolyamon 60 GBPp-n indult meg a kereskedés és ismét a londoni parkett legnagyobb forgalmát adta a papír. Kérdés persze, hogy az egykori hitelezők mikor kívánják készpénzre váltani részvényesi pozíciójukat. Érdekes módon Deutsche Bank elemzője optimista, pedig a társaság árbevétele változatlanul csökkenő trendet mutat.

590 m GBP, közel egy milliárd dollár. Ennyit ér pillanatnyilag a Marconi a tőzsdei árfolyam alapján. A távközlési eszközgyártó a technológiai rally aranykorában 34 mrd USD kapitalizációval rendelkezett, majd az agresszív kapacitás növekedés és terjeszkedés hatására olyan adóságot halmozott fel, melyet a kereslet csökkenése miatt már nem tudott kiegyenlíteni. A két éven...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés