Előfizetői tartalom

Lakásvásárlás 5% önrésszel - adaptáció alatt a kanadai modell

Portfolio
Teljesen új alapokra helyezheti a lakáshoz jutás feltételeit az igen kis saját erővel rendelkező fiatalok számára a kanadai modell bevezetése hazánkban. A kanadai gyakorlat szerint az általában a lakásérték 70-75%-ig hitelező bankok hitelezési hajlandósága 95%-ra emelhető. A kulcsszó: jelzáloghitel-biztosítás. A Magyar Hírlap írása szerint a modell hazai kidolgozása jelentősen felgyorsulhat a közeljövőben. Megítélésünk szerint a ezen feltételrendszerben is nehezen lesz elérhető az 5% saját tőke melletti lakáshoz jutás, bár a saját erő szükséglet jelentősen csökkenhet.

Hogyan működik a kanadai modell? A kereskedelmi bankok hitelezési kockázatát átveszi egy jelzáloghitel-biztosító intézet, melynek ára 2-5%-os kamatnövekmény. A biztosító fizet a banknak, amennyiben a hitelfelvevő nem tud fizetni. A biztosító természetesen vizsgálja a hitelfelvevő hitelképességét, bekéri a banki előéletét, s megnézi volt-e késedelemmel rendezett tartozása....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés