Előfizetői tartalom

Befektetési jegyből lekötött betétbe

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten közzétette a nemzetgazdaság egyes szektorainak első negyedéves pénzügyi számláit, melyből információt kaphatunk, hogyan is alakult az egyes szektorok finanszírozási pozíciója az első három hónapban. A számokat látva elmondható, hogy a vállalatok és az államháztartás tőkeigényét a háztartások és a külföld fedezték. A tavalyi utolsó negyedév után a háztartások tehát továbbra is nettó megtakarítók voltak. Az államháztartás finanszírozási igénye a tavalyi első negyedévnél több mint 165 mrd Ft-tal volt magasabb, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó tőkebevonása közel 170 mrd Ft-tal volt alacsonyabb.

A pénzügyi számlák a gazdaság szektorainak pénzügyi eszközeit és kötelezettségeit, illetve ezek változásait bemutató statisztika. A tranzakciók egyenlege megegyezik a nettó finanszírozási képességgel, amely egyben a tőkeszámla záróegyenlege is. Ez az egyezőség azt fejezi ki, hogy a megtakarítás és a beruházás különbsége valamilyen pénzügyi eszköz felhalmozásában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés