Előfizetői tartalom

Inflációs jelentés: megemelt árindex prognózis, magasabb növekedési becslés

Portfolio
Emelte idei és jövő évi inflációs előrejelzését az alappálya vonatkozásában az MNB Közgazdasági főosztályának elemző csoportja. Legnagyobb valószínűséggel idén 6.1 (+0.1%), 2005 decemberében 4.4%-os (+0.4%) infláció várható, ha a jelenlegi monetáris kondíciók maradnak érvényben. A prognózisok középértékének növekedésével csökkent a felfelé való eltérés valószínűsége az alapelőrejelzéstől a korábbi becsléshez képest. A magasabb inflációs várakozások mellett a jegybank a korábbinál magasabb növekedésre számít.

Májusban és júniusban növekedett a forintbefektetésektől elvárt kockázati felár - állapítja meg az inflációs jelentés. Emögött elsősorban a hazai gazdasági folyamatok, különösen a külső egyensúly megítélésének romlása állt. Az amerikai kamatciklus beindulására vonatkozó várakozások, valamint az ezzel járó alacsonyabb globális kockázatvállalási hajlandóság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés