Előfizetői tartalom

Euro, vagy euró? - Magyarország kitart az álláspontja mellett

Portfolio
Az elmúlt napokban egyre nagyobb vihart kavart a közös európai fizetőeszköz helyesírása körül kialakult vita. Elvileg az unió összes nyelvét hivatalosa nyelvnek kell tekinteni, de egy szó esetén kivétel van: a közös fizetőeszközt egy 1998-as rendelet szerint "euro"-ként kell leírni. Ezzel szemben a magyar, a lett, a litván és a szlovén nyelv is a fizetőeszköz hosssú "ó"-val történő írását prefereálja.

Az említett négy tagállam ragaszkodik hozzá, hogy "euró"-ként írhassák a pénznemet, ugyanakkor egy 1998-as EU-rendelet szerint az egyetlen elfogadott helyesírás az "euro" - emlékeztet a magyarország.hu. (A görög ABC az egyetlen kivétel, amely alapján EYPO az írásmód.) A lettek, litvánok és a szlovének kilátásba helyezték, hogy október 29-én nem írják alá az uniós alkotmányt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés